zdroj: pixabay.com
Asi se na světě najde jen málo lidí, kteří by nemilovali čokoládu, horkou čokoládu nebo “kakajíčko”. Všechny tyto potraviny mají společné to, že jsou z kakaa. Tedy přesněji z kakaového prášku, který se vyrábí rozemletím pražených kakaových bobů, ze kterých bylo předtím vylisováno kakaové máslo. Takto upravené kakao jednak pražením ztrácí spoustu prospěšných látek, a také přichází o tu úžasnou chuť a lahodnou jemnost kakaového másla a spoustu jeho příznivých účinků. To takové nepražené kakaové boby jsou úplně něco jiného. Díky tomu, že se vyhnou pražení, v nich většina prospěšných látek zůstává. A ta jejich chuť! Ta se nedá s klasický kakaem ani srovnat.
Kakaovník je stálezelený strom, který je v době plodnosti hojně obsypán růžovými květy. Zajímavostí je, že jsou tyto květy opylovány různým hmyzem pouze v noci. Z květů se pak tvoří podlouhlé lusky, které mohou vážit až půl kilogramu. Uvnitř plodů se pak nachází semena, vynikající kakaové boby. Jejich latinský název Theobroma cacao znamená pokrm bohů. A co je dobré pro bohy, aby nebylo prospěšné i pro lidi. Nepražené kakao se proto právem řadí mezi takzvané superpotraviny.
Přejít na sekci článku:
Cenné látky v raw kakau
zdroj: maxpixel.freegreatpicture.com
Nepražené kakao obsahuje široké spektrum minerálů, vitaminů a antioxidantů. Nejvíce je v něm zastoupený hořčík, který patří mezi jeden z nejdůležitějších a zároveň nejvíce nedostatkových minerálů, což je docela dost velký problém, protože má v našem těla na starosti spoustu fyziologických pochodů. Především se stará o správnou funkci nervové soustavy a jeho nedostatek může vést ke zvýšené únavě, poruchám paměti, bolestem hlavy a dokonce i depresím nebo srdečním poruchám. Dostatečná zásoba hořčíku pomáhá organismu vyrovnat se stresem.
Nepražené kakaové boby jsou zároveň nejbohatším zdrojem organické síry v přírodě. Síra je sice obsažená i v dalších rostlinných i živočišných zdrojích, ale bohužel se během tepelné úpravy vytrácí. Kakao ve své syrové podobě je proto pro její doplnění naprosto ideální. Raw kakao je také vysoce bohaté na antioxidanty. Obsahuje až 2× více flavonoidů než vyhlášené červené víno a až 3× více než pro antioxidační účinky oblíbený zelený čaj. Antioxidační látky v nepražených kakaových bobech jsou navíc pro naše tělo velmi dobře vstřebatelné.
Nepražené kakaové boby taktéž obsahují vysoké množství theobrominu a v menším množství i kofein. Theobromin posiluje nervový systém, uvolňuje svaly a rozšiřuje cévy. Přispívá tak lepšímu průtoku krve a dodávání potřebných živin do orgánů. Dále obsahují i aminokyseliny a hormonální látky, které jsou v našem těle přirozeně obsaženy, a jejich dostatečná hladina zvyšuje naši energii, dobrou náladu a dokonce i libido. Dále obsažené železo podporuje tvorbu červených krvinek a působí taktéž proti únavě. Omega-6 mastné kyseliny redukují hladinu cholesterolu v krvi a posilují srdeční soustavu. Navíc obsahují i chrom a zinek, prvky, které přirozeně snižují chuť na sladké, a napomáhají tak hubnutí.