Papája - nenápadná superpotravina

5,0 5
1

Papája - nenápadná superpotravinazdroj: unsplash.com

Už jste vyzkoušeli papáju? Je to přímo silná, nadupaná bomba mezi antioxidanty. V lidové medicíně je už poměrně dlouhou dobu využívána při bezpočtu různých neduhů. Její šťáva se aplikovala na zrohovatělou kůži, bradavice, otoky, poškozenou kůži i rakovinné léze. Nezralé plody sloužily jako přírodní projímadlo a diuretikum, ale také k povzbuzení laktace a porodu.

Zralé plody papáji už nějakou dobu napomáhají úlevě při revmatismu a neutralizují nadměrnou kyselost organismu. Rovněž předcházejí tvorbě močových kamenů či vzniku rakoviny střev a konečníku. Semena eliminují infekce způsobené červy. V zemích, kde papája roste, domorodci velmi dobře vědí, že toto sladké ovoce prospívá mnoha orgánům. Semena papáji dokonce používali jako přírodní antikoncepci, zejména v asijských zemích. Ale musely se požívat denně.

Dodnes je papája předmětem tradičního zkoumání v některých rozvojových zemích. Na základě různých studií se přišlo na to, že se dá využít třeba k léčbě diabetu, proti střevním parazitům, jako účinné antiseptikum proti četným mikrobům či jako prostředek k tlumení zánětu. Dále byly zjištěny příznivé účinky papáji na hypertenzi, vysokou hladinu "špatného" LDL cholesterolu a triglyceridů, čímž dochází k zamezení výskytu onemocnění aterosklerózou. Předpokládá se, že tato superpotravina by mohla být prospěšná při hojení ran, což se vypozorovalo třeba v případě proleženin.

Léčitelé a bylináři v Nigérii objevili příznivý účinek papáji při cukrovce, ale též při špatném trávení, zvracení, plynatosti či průjmu. V některých studiích se zase ukázalo, že vodný extrakt z plodů papáji je skvělou prevencí před vznikem žaludečních vředů, způsobených užívání indometacinu, protizánětlivého, nesteroidního antirevmatika a že etanolový výtažek snižuje bolestivost vředů, vzniklých nadměrným požíváním alkoholu a také je dokáže zahojit. Papája vykazuje antioxidační efekt hlavně u jedinců, jež onemocněli chronickou hepatitidou C.

10 benefitů papáji:

1. Má antioxidační vlastnosti, chrání buňky před oxidačním stresem a stárnutím.

2. Udržuje zdravé srdce a předchází různým chorobám, např. infarktu, mrtvici či rakovině.

3. Snižuje hladinu "špatného" LDL cholesterolu v krvi a krevní tlak.

4. Díky obsahu vlákniny je vhodnou dietní potravinou.

5. Napomáhá lepšímu trávení, udržuje optimální rovnováhu ve střevech.

6. Je výbornou prevencí před rakovinou tlustého střeva.

7. Eliminuje střevní parazity, má antibakteriální působení.

8. Dobře čistí a hojí rány, urychluje regeneraci pokožky.

9. Dobře působí proti otokům, odvodňuje.

10. Ulevuje při revmatismu.

K čemu lze využít papáju

Papája má především léčebné využití při otocích. Pomáhá rovněž při trávicích problémech, zánětech dvanáctníku, žaludečních vředech a v případě nedostatečnosti slinivky břišní. Enzymové přípravky s obsaženým papainem slouží jako doplňky při léčbě revmatismu. Papája je velmi oblíbeným ovocem, fungujícím proti různým parazitům.

Papája se konzumuje ve formě zralých i nezralých plodů, používá se k výrobě džusů, limonád, kompotů, džemů apod. Její stonky a listy se upravují jako zelenina a plody slouží k přípravě různých omáček, cukrovinek, zmrzlin a dortů. Zelenou papáju využívají k přípravě pokrmů v jihovýchodní Asii. V thajské kuchyni se přidává do salátů či jejich omáček, v Indonésii se nezralé plody kombinují s listy a dávají se také do salátů. Semena papáji, která jsou též jedlá, slouží jako alternativa k pepři. Mladé listy tvoří součást salátů, plody lze sušit nebo kandovat.

Nařezáváním nezralých plodů se získává mléčný latex, jenž se sbírá a poté suší, až se dostane surový papain. Papain, který má schopnost štěpit bílkoviny, se dá použít ke srážení mléka či ke zlepšení trávení. Je součástí amerických piv, žvýkaček a kosmetických přípravků, hlavně krémů, šamponů či zubních past. Jak už jsem psala výše, čerstvá šťáva z plodů papáji snižuje hladinu "špatného" LDL cholesterolu a triglyceridů, dále působí na snížení krevního tlaku, proti střevním parazitům a dokonce má antimalarický či antiamébický efekt.

Papája v kosmetice

Alkaloid carpain obsažený v papáji má určité antibakteriální působení. Prováděné studie prokázaly účinnost např. proti mikroorganismům typu Salmonella, Zlatého stafylokoka apod. Předpokládá se, že by pravidelná konzumace papáji by mohla snížit pravděpodobnost onemocnění infekčním lidským paillomavirem. Latex z papáji urychluje hojení ran a regeneraci kůže. Plod papáji se na klinice v západní Africe používá při infekčních popáleninách. V nemocnici na Jamajce pro změnu využívají nezralou papáju ve formě pasty, kterou čistí a hojí rány. V USA se papain používá k hojení proleženin či v případě chronických lézí.

Věděli jste, že je papája vynikající složkou přírodní kosmetiky? Má totiž silné regenerační a omlazující působení. Dokáže hojit pokožku při různých kožních problémech. Vynikajících výsledků je dosahováno především při akné, lupénce, atopickém ekzému, ale také při různých poraněních, říznutích či popáleninách. Přípravky s obsahem papáji bývají doporučovány pro lepší prokrvení kůže a rychlejší hojení pooperačních jizev. Pokožka se skutečně rychleji hojí i regeneruje. Papája se přidává do regeneračních a hydratačních krémů, čisticích mlék, pleťových masek, peelingů, gelů, ale též do toaletní vody apod.

Jak se vám článek líbil?