Zázračný olej z Černuchy seté

5,0 5
3

Zázračný olej z Černuchy setézdroj: shutterstock.com

Olej z černého kmínu je další z rostlinných olejů, o kterých je dobré vědět toho víc. Poslouží nám totiž nejen jako skvělý kosmetický prostředek, ale také má mnoho přínosů pro lidské zdraví. Jeho nespornou výhodou je, že ho můžete používat na pleť nebo jako potravinový doplněk I když se zatím zcela nedostal do povědomí širší masy lidí, není vůbec špatné ho mít doma.

Černucha setá neboli černý kmín

„Černý kmín“ je celkem zavádějící název, protože nám evokuje spojení s klasickým kmínem. V angličtině se proto více používá název Black seed (černé semeno). Černý kmín neboli Černucha setá, botanicky Nigella sativa je jednoletá bylina z čeledi pryskyřníkovitých (Ranunculaceae). Dorůstá do výšky 60 cm, vyznačuje se typickými modrými květy, kvete od června do září. V arabštině se Černucha nazývá „Habbatul baraka“ a toto jméno znamená „semena požehnání“. Na Středním východě, v Africe a Asii se používá k léčbě mnoha patologií. Ze semen se za studena lisuje rostlinný olej, který má mnoho různých benefitů pro zdraví a krásu. Jeho barva je žlutozelená až oranžová, chuť pikantní, ostrá a aromatická. Jeho používání je datováno již do starého Egypta. Byl dokonce nalezen v hrobce Tutanchamona.

Olej z černého kmínu se skládá z glukosidů, fenolických látek, karotenu, minerálů (fosforu a železa, mědi, zinku), vitaminů E a B, nigelinu a nigelonu, enzymů a esenciálních mastných kyselin kyseliny linolové, kyseliny palmitové, kyseliny olejové, karotenoidů. Mají také vysoký obsah tymochinonu, thymohydrochinonu, dithymochinonu, thymolu. Díky tomuto složení představuje jeden z prostředků, které mohou kvalitně doplnit do našeho těla kyselinu linolovou, která patří do skupiny omega-6 mastných kyselin a její nedostatek může s sebou přinášet zhoršení pleti anebo může vést k vzniku alergií. Olej z černého kmínu je náchylný k oxidaci, jeho životnost klesá, pokud je vystavený světlu a vzduchu. Otevřený vydrží v chladném prostředí (max. 20°C) půl roku, zavřený rok.

Olej z černého kmínu v kosmetice

Černý kmín funguje v kosmetice jako zdroj vitamínu E, karotenoidů a minerálů. Používá se buď samotný nebo jako součást pěsticích směsí. Přidává se do výrobků, určených hlavně pro problematickou pokožku a vlasy. Revitalizuje a zjemňuje pleť, má schopnost stimulovat obnovu kožních buněk a působí proti volným radikálům, zabraňuje oxidaci buněčných membrán. Tato jeho schopnost hraje důležitou roli v boji proti předčasnému stárnutí kůže. Olej posiluje křehké nehty, zabraňuje jejich třepení a sklonům k lámání.

Olej z černého kmínu zlepšuje kvalitu vlasů, zceluje je, je výborný obzvlášť pro vlasy suché a bez života, snižuje zánětlivé reakce pokožky hlavy. Speciální složení oleje je totiž ideální pro udržení její dobré hydratace. Olej z černého kmínu se může míchat do vlasových masek, přidat do přírodních kondicionérů nebo aplikovat na vlasy přímo. Pomocí masáže hlavy podpoříte stimulaci jejich lepšího růstu, eliminujete celkové vypadávání a výskyt lupů. Na masáž hlavy plně postačí polévková lžíce oleje, který je dobré nechat na vlasech působit dalších 35 minut a následně klasicky umýt šamponem.

Olej z černého kmínu pro zdraví

Terapeutická kvalita oleje z černého kmínu spočívá v synergickém působení mastných kyselin, přirozeném obsahu éterického oleje a stopových prvků. Naturopaté ho používají hlavně kvůli jeho schopnosti zlepšovat funkce imunitního systému a působit proti volným radikálům. Jeho protivirové, antibakteriální a antifungální vlastnosti jsou vítaným doplňkem holistické péče o zdraví člověka. Jde o rostlinný olej, jehož antibakteriální síle se vyrovná už pouze vysoce koncentrovaný éterický olej oregáno. Vnitřní užívání oleje z černého kmínu v potravinářské kvalitě podporuje dobré zažívání a stimuluje obranyschopnost organismu, působí diureticky, snižuje hladiny cholesterolu a cukru v krvi, mírní projevy vysokého krevního tlaku. Efektivně působí proti křečím.

Olej z černého kmínu obsahuje dvě pozoruhodné složky, thymoquinon a thymohydrochinon. Thymoquinon je silná antioxidační látka, známá svým protirakovinovým působením. Působí jako antioxidant, účinně bojuje s encefalomyelitidou (zánět mozku a míchy). Snižuje frekvenci astmatických záchvatů. Chrání zdraví jater. Thymohydrochinon je jedním z nejúčinnějších inhibitorů acetylcholinesterázy. Je důležitý pro celkové zdraví nervosvalové soustavy a pomáhá zachovat zdravé mozkové funkce. Olej z černého kmínu se může používat jako potravinový doplněk pro osoby po mozkové mrtvici, pro lidi s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou nebo pro ty, kteří trpí demencí.

Olej z černého kmínu působí také jako antialergikum a analgetikum, mírní zánětlivé reakce v těle, proto je vhodný pro potírání bolestivých míst při dně nebo jiných onemocněních pohybového aparátu. Doporučuje se pro mírnění kožních problémů (psoriáza, dermatitida, ekzémy). Léčí problémy močového ústrojí a záněty respiračního systému. Pomáhá mírnit průjmy. Eliminuje toxiny a plísně ve střevech. Nejpohodlnější užívání oleje z černého kmínu je ve formě kapslí, může se také užívat klasickým způsobem na kávové lžičce (jednou denně). Denní dávkování se nesmí překračovat z důvodu mírné toxicity oleje. Nesmí se užívat během těhotenství.

Jak se vám článek líbil?