zdroj: Bristot
Když se řekne espresso, automaticky si představíme prosluněnou Itálii ale hlavně… hlavně šálek lahodné poctivé kávy, jejíž aroma nám slastně projede nosem, podmaní si všechny smysly a nabídne opravdový chuťový požitek, při němž se dá snít i s otevřenýma očima.
Příprava výborného a skutečného espressa dle stanovených standardů stojí hned na několika pilířích, jako je množství kávy na jednu porci, teplota a tlak vody při výstupu, doba extrakce, objem šálku a především na kvalitě pražených kávových zrn a jejich pomletí. Absolutní zárukou kvality a výjimečnosti jak si dopřát to nejlepší, co nám kávová zrnka mohou nabídnout, je káva od značky Bristot, jedné z nejstarších kávových značek v Evropě.
O značce Bristot

Filozofie společnosti Bristot se od doby, kdy byla značka založena, nijak nezměnila: jejími charakteristickými rysy jsou i nadále kvalita a dokonalost. Již v roce 1919 se zakladatel Domenico Bristot pustil do výzkumného projektu, jehož cílem bylo umožnit mu uskutečnit svůj sen.
Tím snem bylo vytvoření vysoce kvalitní směsi kávy, kterou lze použít k výrobě prvotřídního italského espressa, a aby si ho splnil, pečlivě vybral ta nejlepší surová kávová zrna přímo od výrobců. Poté používal stále inovativnější technologie pro jejich pražení a následné míchání směsí.
Pražírnu založil Domenico Bristot po svém návratu z Vídně, kam se zamlada odstěhoval a kde navázal řadu inspirativních přátelství od spisovatelů až po vědce a filozofy. Budoucnost Domenica však ovlivnilo obzvláště významné přátelství s jedním pražičem kávy, který ho uvedl do fascinujícího světa tohoto voňavého nápoje.
Domenico posbíral potřebné znalosti o pražení kávy a díky píli, tvrdé práci, zdravé dávce intuice, schopnostem a také štěstí dnes může Bristot nabídnout excelentní chuť kávy zákazníkům kdekoliv na světě.
Po dlouhém studiu a experimentování totiž konečně našel to, co hledal: kávu s intenzivní příjemnou vůní a sladkou ovocnou chutí - něco výrazně odlišného od ostatních káv. V tom spočívá tajemství úspěchu společnosti Bristot, vyhlášené pražírny ležící ve městě Belluno rozléhajícím se mezi vrcholky romantických Dolomit: jedinečná metoda pražení, pečlivý výzkum nejlepší původ kávy a vášeň pro dokonalost.
Bristot nabízí celkem šest základních směsí káv, ze kterých si vybere opravdu každý dle své chuti, od laických labužníků, přes profesionální baristy až po znalce prvotřídních káv.

Bristot může být i vaším šálkem kávy
V naší nabídce máme v současné chvíli tři produkty od této značky. Pro milovníky jemné zrnkové kávy BIO 100% Arabicu s oříškovým aroma, které se následně promění ve vynikající tóny kakaa a vanilky a těm, kteří holdují komfortnější přípravě kávy, nabízíme kávové kapsle kompatibilní s kávovary Nespresso. Kapsle jsou biologicky rozložitelné.
Zamilujte se s každým douškem
Pokud jste milovníky kávy, kteří si bez ní svůj den nedovedou představit, dopřejte si jedinečný zážitek a ochutnejte výjimečné chutě kávy Bristot. Odhalte tajemství dokonalého aroma a poznejte, jak chutná nefalšované luxusní espresso.
Espresso a ne jinak
Možná jste se už setkali s často pužívanými nesprávnými zkomoleninami pro výraz espresso jako jsou: expreso, presso nebo dokonce piccolo. Ani jeden z těchto významů neexistuje potažmo není správně. Pro dokonalý, malý a lahodný nápoj, který zná celý svět, existuje jediný správný termín a to ESPRESSO.
Výraz espresso pochází z italštiny a v překladu znamená expresní/spěšný ale také vytlačit a je spojen se vznikem prvních tlakových kávovarů, tedy espresso strojů na počátku 19. století, kdy bylo espresso připravováno a podáváno na barech na přání zákazníka.
Italské espresso je nápoj o objemu 20 - 30 ml (z toho důvodu se v Česku a na Slovensku ujal termín piccolo, z italského výrazu pro “malý”), připravuje se zpravidla ze 7 gramů mleté kávy pod tlakem okolo 9 barů do nahřátého hrnečku z bílého porcelánu, kdy káva vytéká zhruba 25 vteřin. Na povrchu vytvoří cremu/pěnu lísko-oříškové barvy.
Poznejte, jak chutná nefalšované luxusní espresso: