Bazalka - vznešená královna mezi bylinami

Přejít na sekci článku:

Druhy bazalky a využití v kuchyni

Druhy bazalky a využití v kuchynizdroj: pixabay.com

Kromě bazalky pravé je též velmi oblíbená bazalka pravá nachová, která má purpurové až skoro černé listy a růžové květy. Má rovněž silné aroma s příměsí mentolu a hřebíčku. Využívá se do rýže a obilných pokrmů a kvůli své barevnosti do salátů.

Dalšími kultivary bazalky jsou tzv. Purple Ruffles, rostlina s velkými purpurově kaštanovými listy a s růžovými květy či Green Ruffles s velkými citronově zelenými listy se zvlněným okrajem a bílými květy. Oba tyto druhy se používají stejným způsobem jako bazalka pravá.

Z dalších odrůd bazalky se zmíním o bazalce pravé nejmenší, což je hustý pevný keř s drobnými lístky, bílými květy a peprnou vůní. Využití má totožné jako bazalka pravá, do salátů se dávají celé listy.

Ještě existuje kultivar z Mexika - O. b. Cinnamon s purpurovými listy a květy s růžovým nádechem. Má výrazně sladkou vůni s nápadnými stopami po skořici, která překrývá a menší množství kafru. Může se podávat s fazolemi a dalšími pokrmy z luštěnin, popřípadě s kořenovou zeleninou připravovanou smažením za stálého míchání.

K jedné z nejoblíbenějších odrůd bazalky díky svému výraznému vzhledu a vynikající chuti patří O. African Blue. Její listy jsou zeleně a purpurově kropenaté, květy nachové. Má výraznou hřebíčkovou a mátovou vůni s troškou kafrového odstínu. Připravuje se s rýží, zeleninou a masem, je výborná v bramborovém salátu a pestu.

Bazalka pravá křehká má volně visící svraštělé listy s měkkou strukturou. Je vynikající do salátů nebo se seká a mísí spolu s rajčaty a extra panenským olivovým olejem, čímž vznikne dresink na těstoviny. Tato varieta je velmi oceňovaná v jižní Itálii.

Asijské druhy bazalky

A nyní bych vás ještě ráda trochu seznámila s asijskými bazalkami, které se od těch pěstovaných na západě poněkud odlišují. Od bazalek - zápaďaček se chuťově liší především odlišným chemickým složením silic. U bazalky pravé převládá linalool (vůně květů) s trochou methylchavikolu (vůně anýzu) a s malým množstvím eugenolu (hřebíček), zatímco u asijských forem převládá methylchavikol s troškou eugenolu. Také ještě obsahují menší množství kafru.

Nejznámější je, pochopitelně, bazalka posvátná, latinsky Ocimum sanctum neboli Tulsi. Jedná se o skutečnou královnu mezi bazalkami. Je to velmi aromatická bylina s kořeněnou, sladkou, ostrou vůní, s trochou mentolu a kafru a s náznakem pižma. V syrovém stavu je mírně hořká, její chuť se vařením zvýrazňuje.

Tulsi je v tradiční medicíně velice ceněná, obzvláštní význam má v ájurvédě. Je využívána k posílení imunity organismu proti virům, bakteriím a plísním, odstranění jedů z krve, ke zlepšení metabolismu, k ochraně srdce, cév a jako prevence před vysokým krevním tlakem.

Indové již po celá staletí užívají tulsi k přípravě čaje na celkové zlepšení fyzického stavu. Bazalka posvátná působí antibakteriálně, protizánětlivě, detoxikuje a snižuje hladinu cholesterolu. Posiluje imunitní systém, pomáhá při problémech s trávením a podporuje koncentraci.

K dalším asijským bazalkám patří bazalka pravá horapa, původem z Thajska, bazalka pravá anýzová, bazalka pravá citronová, bazalka šedá (někdy nazývaná též zelená bazalka posvátná) a bazalka americká.

Bazalka na talíři

V západní kuchyni se bazalka podává společně s rajčaty, a to v salátech, polévkách či omáčkách. Používá se k ochucení nádivek, přidává se k rybám a mořským plodům, ale i k masu. Vařením však bazalka velice rychle ztrácí vůni i barvu. Nechte ji tedy, aby nejdříve pokrm pořádně ochutila a na závěr vaření ji ještě trochu přidejte na ovonění.

Bazalka tvoří základ pro pesto a pistou (pesto z jihu Francie, ve kterém není na rozdíl od italského parmezán ale tzv. červený sýr mimolette). Je vynikající s lilkem, zelenými fazolkami, sýrem mozzarelou, olivami, těstovinami, pizzou, bramborami, rýží apod. Skvěle chutná v kombinaci s koriandrem, pažitkou, kapary, majoránkou, dobromyslí, petrželí, rozmarýnou, mátou či tymiánem.

Listy bazalky uchováte tím způsobem, že je naskládáte do sklenice se vzduchotěsným uzávěrem, po vrstvách prosypete solí a zalijte olivovým olejem. Uchovávejte je v lednici, kde sice po nějaké době ztmavnou, ale výborně vám dochutí olej. Dále bazalkové lístky (ne však tmavnoucí) můžete uchovat po dobu 2-3 dnů ve vlhkém svačinovém papíře nebo mikrotenovém sáčku v zásuvce na zeleninu. Bazalkové listy lze dokonce zamrazit až na 3 měsíce - v tom případě je nejvhodnější rozmixovat je s malým množstvím vody nebo olivového oleje a zmrazit do kostek.

Jak se vám článek líbil?