Přejít na sekci článku:
Na jakém brainfood si tedy smlsnout?
zdroj: pexels.com
Ořechy
Ořechy jsou pro mozek skvělé hlavně díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin a vitaminu E. Zlepšují pozornost, paměť i schopnost učení. Specialisty přes mozek jsou vlašské ořechy, které jsou tomu svým tvarem přímo předurčeny. Vedle nesáhnete ani s mandlemi, které jsou navíc bohaté na hořčík, nebo lískovými ořechy.
Kvalitní rostlinné oleje
Kvalitní za studena lisované oleje jsou pro mozek něco podobného jako ořechy (ostatně některé se právě z ořechů lisují), akorát v tekuté podobě. Můžete je tak zakomponovat třeba do salátového dresingu nebo si s nimi pokapat zeleninovou polévku. Kromě ořechových olejů si váš mozek doslova zamlaská po oleji lněném, olivovém, pupalkovém, kokosovém nebo hroznovém. Hroznový olej má navíc velice zajímavou chuť. Připomíná sladké víno, ovšem bez obsahu alkoholu. Navíc obsahuje unikátní látku resveratrol, jenž má silné antioxidační a protizánětlivé účinky.
Avokádo
Avokádo je takové přírodní rostlinné máslo ve slupce. Skutečně můžete dobře zralé avokádo jako máslo používat. Je totiž velmi tučné. Jedná se však o tuky zdravé, které nejen mozku, ale celému tělu prokáží dobrou službu. Avokádo se zároveň řadí mezi takzvané superpotraviny, protože má spoustu pozitivních účinků na celé naše tělo. Údajně obsahuje všechny důležité látky, které naše tělo potřebuje k přežití a jeho pravidelná konzumace podporuje přirozenou zvídavost, motivaci učit se nové věci a podporuje duševní pohodu.
Bobulovité ovoce
Čím barevnější, tím lepší. Nejen o bobulovitém ovoci totiž platí, že za jejich pestrými barvami stojí přírodní barviva, která mají kromě své barvicí funkce také silné antioxidační účinky. Vyzkoušejte goji, arónii, rakytník, maliny, borůvky i ostružiny. Obsažené antioxidanty nejen zpomalují stárnutí těla celkově, ale zaměřují se i speciálně na regeneraci mozkových buněk, čímž zlepšují krátkodobou i dlouhodobou paměť.
Zelené potraviny
Zelené potraviny, jako je listová zelenina a některé divoké traviny jsou obecně jednou z nejzdravějších potravin. Jsou bohaté na železo a chlorofyl, které jsou třeba pro zdravou krev a starají se o řádné okysličení vnitřních orgánů. Listová zelenina je dále bohatá na antioxidanty, ale třeba také kyselinu listovou, hořčík, či vitamin K, který působí jako prevence proti vzniku demence.
Čokoláda ☺
Samozřejmě ne čokoláda jen tak ledajaká. Nejlepší je ta s vysokým obsahem kakaa, ideálně vyšším než 80 %. Kakao obsahuje kofein, theobromin a fynyletylamin, látky, které podporují schopnost soustředění a pohotové reakce. Kakao zároveň dodává energii a zlepšuje náladu. Kromě vysokoprocentní čokolády můžete vyzkoušet i nepražené kakaové boby. Díky jejich skladnosti a trvanlivosti se hodí do kabelky jako první pomoc na dodání energie, a nemusíte se bát, že by se vám v horku roztekly jako čokoláda.