Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Jaro: Jak se stravovat sezónně

zdroj: shutterstock

Na jaké sezónní potraviny se můžete těšit od dubna až do června? Jak zatočit s jarní únavou? Ponořte se do tajů přirozeného stravování podle toho, co zrovna roste. Zatímco totiž v zimě máte přirozenou chuť na potraviny, které zahřejí, na jaře se to otočí. Tělo se po chladných měsících probouzí, volá po odlehčení ve stravě, nasává sluneční paprsky a těší se na období hojnosti.

Zažeňte jarní únavu pomocí stravy

Někdy místo přívalu energie nastoupí únava a nechuť cokoliv dělat. Na vině je nejčastěji to, že tělo přes zimu nepřijímalo dostatek vitamínů a je zkrátka vyčerpané. Jedná se zejména o deficit vitamínu D, který se získává ze slunečního záření. Řešením je vyhrnout si rukávy, odhalit obličej a vydat se na prosluněnou procházku. Procházkou přivoláte také hormony dobré nálady – endorfin a serotonin. Uvidíte, že domů se vrátíte plní energie a s úsměvem na rtech. S únavou pomáhá zatočit také vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E, antioxidanty a karoteny. Skvělé na tom je, že přesně toto ze sezónních potravin získáte. Když vše doplníte navýšením pitného režimu v podobě čisté vody nebo bylinkových čajů, na únavu budete jen vzpomínat.

Duben

  • medvědí česnek
  • kopřivy
  • petrklíče
  • pažitka
  • ředkvičky
  • listový salát
  • špenát
  • jarní cibulka
  • nové brambory

TIP: Recept na duben – Brambory s tvarohem a pažitkou

- nové brambory
- tvaroh
- mléko
- máslo
- pažitka
- sůl

Brambory pořádně umyjte a uvařte ve slupce. Stačí přibližně 15 minut. Tvaroh mezitím utřete s nadrobno nasekanou pažitkou. Nařeďte mlékem do požadované konzistence. Osolte dle chuti. Podávejte s plátkem másla.

Květen

  • chřest
  • rebarbora
  • jarní bylinky
  • řeřicha
  • ředkvičky
  • listový salát
  • polníček
  • rukola
  • špenát
  • kedlubna
  • cibule
  • nové brambory
  • jahody

TIP: Recept na květen – Chřestová polévka
- zelený chřest
- cibule
- máslo
- zeleninový vývar
- smetana
- sůl
- pepř

Vezměte přibližně 8 kusů chřestu. Očistěte je, odkrojte konce a chřest pokrájejte na menší kousky. Cibuli nasekejte najemno a zlehka osmahněte na másle. Zalijte zhruba 1,5 litru vývaru a přidejte chřest. Povařte doměkka. Rozmixujte. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Dobrou chuť.

Červen

  • rebarbora
  • jarní bylinky
  • ředkvičky
  • listový salát
  • polníček
  • rukola
  • špenát
  • kedlubna
  • brokolice
  • kapusta
  • květák
  • mrkev
  • hrášek
  • cuketa
  • cibule
  • jahody
  • třešně
  • višně
  • borůvky
  • maliny
  • angrešt

TIP: Recept na červen – Rebarborová bublanina

- rebarbora
- vejce
- polohrubá mouka
- kypřící prášek
- mléko
- olej
- máslo
- cukr
- tvaroh

Vezměte 3 vejce a prošlehejte je s ½ hrnkem cukru. Zašlehejte 1 hrnek mléka a ½ hrnku oleje. Přidejte 2 hrníčky mouky a 1 prášek do pečiva. Vypracujte těsto a nalijte jej na vymazaný plech. Navrch dejte rebarboru a můžete přidat i další ovoce. Posypte tvarohem. Pečte na 170 °C dozlatova. Trvá to, dle trouby, 30 minut až hodinu.

Jaké lokální skladované potraviny seženete na jaře?

Čerstvé ovoce, zeleninu a bylinky můžete na jaře doplňovat o suroviny ze skladu místních farmářů. Od dubna do května pořídíte zejména: růžičkovou kapustu, mrkev, petržel, pórek, řepu, zelí, celer a česnek. Z ovoce si pak pochutnáte na jablcích.