zdroj: shutterstock
Na jaké sezónní potraviny se můžete těšit od dubna až do června? Jak zatočit s jarní únavou? Ponořte se do tajů přirozeného stravování podle toho, co zrovna roste. Zatímco totiž v zimě máte přirozenou chuť na potraviny, které zahřejí, na jaře se to otočí. Tělo se po chladných měsících probouzí, volá po odlehčení ve stravě, nasává sluneční paprsky a těší se na období hojnosti.
Zažeňte jarní únavu pomocí stravy
Někdy místo přívalu energie nastoupí únava a nechuť cokoliv dělat. Na vině je nejčastěji to, že tělo přes zimu nepřijímalo dostatek vitamínů a je zkrátka vyčerpané. Jedná se zejména o deficit vitamínu D, který se získává ze slunečního záření. Řešením je vyhrnout si rukávy, odhalit obličej a vydat se na prosluněnou procházku. Procházkou přivoláte také hormony dobré nálady – endorfin a serotonin. Uvidíte, že domů se vrátíte plní energie a s úsměvem na rtech. S únavou pomáhá zatočit také vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E, antioxidanty a karoteny. Skvělé na tom je, že přesně toto ze sezónních potravin získáte. Když vše doplníte navýšením pitného režimu v podobě čisté vody nebo bylinkových čajů, na únavu budete jen vzpomínat.
Duben
- medvědí česnek
- kopřivy
- petrklíče
- pažitka
- ředkvičky
- listový salát
- špenát
- jarní cibulka
- nové brambory
TIP: Recept na duben – Brambory s tvarohem a pažitkou
- nové brambory
- tvaroh
- mléko
- máslo
- pažitka
- sůl
Brambory pořádně umyjte a uvařte ve slupce. Stačí přibližně 15 minut. Tvaroh mezitím utřete s nadrobno nasekanou pažitkou. Nařeďte mlékem do požadované konzistence. Osolte dle chuti. Podávejte s plátkem másla.
Květen
- chřest
- rebarbora
- jarní bylinky
- řeřicha
- ředkvičky
- listový salát
- polníček
- rukola
- špenát
- kedlubna
- cibule
- nové brambory
- jahody
TIP: Recept na květen – Chřestová polévka
- zelený chřest
- cibule
- máslo
- zeleninový vývar
- smetana
- sůl
- pepř
Vezměte přibližně 8 kusů chřestu. Očistěte je, odkrojte konce a chřest pokrájejte na menší kousky. Cibuli nasekejte najemno a zlehka osmahněte na másle. Zalijte zhruba 1,5 litru vývaru a přidejte chřest. Povařte doměkka. Rozmixujte. Vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem. Dobrou chuť.
Červen
- rebarbora
- jarní bylinky
- ředkvičky
- listový salát
- polníček
- rukola
- špenát
- kedlubna
- brokolice
- kapusta
- květák
- mrkev
- hrášek
- cuketa
- cibule
- jahody
- třešně
- višně
- borůvky
- maliny
- angrešt
TIP: Recept na červen – Rebarborová bublanina
- rebarbora
- vejce
- polohrubá mouka
- kypřící prášek
- mléko
- olej
- máslo
- cukr
- tvaroh
Vezměte 3 vejce a prošlehejte je s ½ hrnkem cukru. Zašlehejte 1 hrnek mléka a ½ hrnku oleje. Přidejte 2 hrníčky mouky a 1 prášek do pečiva. Vypracujte těsto a nalijte jej na vymazaný plech. Navrch dejte rebarboru a můžete přidat i další ovoce. Posypte tvarohem. Pečte na 170 °C dozlatova. Trvá to, dle trouby, 30 minut až hodinu.
Jaké lokální skladované potraviny seženete na jaře?
Čerstvé ovoce, zeleninu a bylinky můžete na jaře doplňovat o suroviny ze skladu místních farmářů. Od dubna do května pořídíte zejména: růžičkovou kapustu, mrkev, petržel, pórek, řepu, zelí, celer a česnek. Z ovoce si pak pochutnáte na jablcích.