Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Máte dostatek vitamínu D?

zdroj: Shutterstock

Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích a v lidském organismu zastupuje nespočet funkcí. Posiluje naši imunitu, přispívá k udržení normálního stavu kostí, svalů a zubů, napomáhá kvalitnějšímu vstřebávání vápníku, pomáhá vyrovnat hladinu cukru v krvi, podílí se na procesu dělení buněk. Přesto až 99 % české populace trpí jeho nedostatkem

Naše tělo si ho jako jeden z mála vitamínů dokáže vytvořit samo - vzniká v důsledku přímého působení slunečních paprsků na naši pokožku. Když sluníčka ubývá, jeho produkce klesá. Pak přichází na řadu doplňky stravy s vitamínem D a konzumace stravy bohaté na vitamín D.

Když se řekne vitamín D

Nejde pouze o jeden vitamín, jedná se o komplex sloučenin, které jsou nezbytné pro celkové fungování našeho organismu. Vitamín D rozdělujeme na dva nejdůležitější typy: Vitamín D2 (ergokalciferol) a vitamín D3 (cholekalciferol). Vitamín D2 je rostlinného původu, v těle se nám přemění na vitamín D3, který naše tělo lépe vstřebá. 

Nedostatek vitamínu D

Je alarmující, nakolik je vitamín D v populaci deficitní a jeho nedostatek může mít na tělo nepříznivý dopad. 

Nízká hladina vitamínu D se může podílet na vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rozvoji cukrovky II. typu, depresí či infekcí dýchacích cest. U těhotných žen se pak zvyšuje riziko vzniku těhotenské cukrovky.

Dlouhodobý nedostatek vitamínu D vede ke snížení hladiny vápníku, což se může projevit pocitem únavy, nevýkonností či oslabenou imunitou. Větší nedostatek může mít i vážnější důsledky, u dětí vede k rozvoji křivice, u dospělých ke vzniku osteomalacie (měknutí a deformita kostí).

Další příznaky nedostatku vitamínu D:

  • vypadávání vlasů
  • migrény
  • bolesti svalů a kostí
  • pomalejší hojení ran
  • zvýšená kazivost zubů a lámavost kostí
  • poruchy spánku
  • vysoký krevní tlak
  • sklíčenost, špatná nálada

Jaké jsou příčiny nedostatku vitamínu D?

Problém s nedostatkem vitamínu D nastává ve chvíli, kdy nejsme dostatečně na slunci. Je to dáno především dobou a stylem života. Zatímco naši předci trávili většinu života venku, na polích, my trávíme téměř veškerý čas za zdmi budov, v autech, halíme se do módních kousků oblečení a když už vylezeme na sluníčko, chráníme se před jeho paprsky opalovacími krémy. Druhou stránkou věci je pak naše stravování. Často se odbýváme fastfoody a polotovary, tam budeme vitamíny a jiné tělu prospěšné látky hledat marně.

Přírodní zdroje vitamínu D

Přírodní zdroje vitamínu D jsou značně omezené, a proto je jen málo potravin, ze kterých ho můžeme získat. Nejlepším přímým zdrojem z potravy jsou mořské ryby (losos, tuňák, úhoř, makrela, sledi, sardinky…), proto bychom je v našem jídelníčku neměli opomínat. Kromě vitamínu D jsou totiž bohaté i na další důležité látky jako esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo nedokáže samo vytvořit. 

  • vajíčka - kromě vitamínu D jsou výborným zdrojem bílkovin a minerálů
  • houby - šitake
  • olej z tresčích jater
  • hovězí játra
  • krevety
  • mléko

Potraviny obohacené o vitamín D:

Nadbytek vitamínu D

Jelikož jde o vitamín rozpustný v tucích, ukládá se do tukové tkáně a dochází k postupnému uvolňování do krve. To se může projevit jako nevolnost, zvracení, slabost či závratě. Předávkování vitamínem D ale není příliš časté, dochází k němu zejména u lidí, kteří dlouhodobě užívají doplňky stravy obohacené o vitamín D a nekontrolují si jeho hladinu v krvi. Většina lidí se tedy hypervitaminózy nemusí obávat.

Doporučený denní příjem

Doporučená denní dávka vitamínu D u dospělých do 70 let je stanovena na 2000 IU / den (25 - 50 mikrogramů). U starších osob by měla být ještě o něco vyšší. 

Vitamín D by měl být užíván denně s jídlem nebo se zdrojem tuku, jako je rybí olej, kokosový olej nebo olivový olej a pobývat denně alespoň 20 minut na sluníčku, tělo tak získá až 90 % z celkového doporučeného množství přirozenou cestou. Vitamín D3 se nejvíce tvoří v období od května do konce září v čase  mezi 11. - 15. hodinou.