Neem neboli nimba pro silnější zuby a vlasy

5,0 5
5

Neem neboli nimba pro silnější zuby a vlasyzdroj: shutterstock.com

Účinky listů, kůry, plodů a nimbového oleje z indického posvátného stromu zederachu jsou v ajurvédě známy už po tisíce let. Nejen, že se v dnešní době neem přidává do zubních past a šamponů, ale působí rovněž jako účinné přírodní antibiotikum, je silným očistným prostředkem, podporujícím obranyschopnost a s lidským organismem dokáže přímo divy.

V Indii dosud nimba běžně roste, ale před dávnými dobami byl tento strom cíleně pěstován i v oblasti střední Evropy. Nazýval se Azadirachta indica, což znamenalo "posvátný strom Indie" a jeho části se využívaly k léčení svrabu, akné či při problémech s parazity. Tyto stromy často rostou v blízkosti škol, veřejných budov či chrámů. V některých částech jsou dokonce považovány za plevel, ovšem místní lidé dokáží vytěžit z těchto léčivých stromů maximum. Z kmene a kůry vyrábějí nádherný nábytek a to, co zbude, využijí jako levnou potravu pro dobytek.

Domorodci žvýkají neemové větvičky, které jim čistí zuby a dutinu ústní. Čerstvé listy dávají do skříní či spíže, aby odehnaly moly a kouřem ze spálených listů odhánějí létající hmyz. Výhonky a květy jedí jako zeleninu, z plodů neemu lisují olej, odvar z drcených listů používají jako účinný pesticid. Nimbový olej je navíc součástí různých kosmetických přípravků. Z květů neemu se vyrábějí mýdla, oleje a krémy, jež dokáží ocenit především ženy. Z mleté kůry nimby se připravují zubní prášek a peeling na obličej i celé tělo. Produkty s obsahem neemu čistí, osvěžují a omlazují pokožku.

Co je vlastně neem a jak vypadá?

Neem původně pochází z Indie a s ní sousedících zemí, jakými jsou, např. Pákistán, Bangladéš, Nepál či Srí Lanka, kde se objevuje téměř na každém rohu. Ještě nedávno však rostl i ve střední Evropě. V současnosti se pěstuje i v Americe a Africe. Jen tak na okraj: Pro neem se v Indii používá označení Sarvo Roga Nivarins, což znamená "léčba pro všechny nemoci". Také je zajímavý perský název Azad Darakht, což je v překladu "svobodný strom".

Nimba se dá sehnat v podobě drcených listů, sušeného mletého prášku z listů či kůry, kapslí obsahujících směs listů, větviček i květů, příp. jen listů, dále je ve formě oleje lisovaného ze semen, přidává se do různých výtažků, mastí a zubních past. Je rovněž součástí šamponů a kondicionérů, pleťových krémů či tělových mlék.

Co nimba obsahuje, na co působí a jaké jsou kontraindikace?

V drcených listech nimby je obsažen beta-sitosterol, který působí protizánětlivě, pozitivně ovlivňuje funkci ledvin, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je dobrou prevencí před kardiovaskulárními onemocněními. V neemu jsou dále přítomny flavonoidy, jež posilují imunitní systém a mají protinádorové vlastnosti. K dalším obsahovým látkám patří pryskyřice, triterpeny, silice aj. Nimbový olej obsahuje nimbin, nimbidin, quercetin, azadirachtin, proteiny, mastné kyseliny, např. olejovou, stearovou či linolovou, dále vitamin E a esenciální aminokyseliny.

Jak už jsme si řekli, neem se jako přírodní léčivo v rámci ajurvédy využívá už celá staletí. Aplikuje se v přírodním léčitelství i homeopatii při různých chorobách a zdravotních potížích. Využívají se všechny části stromu zederach, tj. listy, květy, semena, kůra, plody i kořeny. Představte si, že v nich bylo nalezeno až 140 účinných látek!

Jestliže dodržíte při užívání přípravků z neemu doporučené dávkování, nebudete pozorovat žádné vedlejší účinky. V případě, že by u vás nastaly žaludeční či střevní problémy a měli jste podrážděnou pokožku, přestaňte neem brát. Nimba není vhodná pro těhotné a kojící ženy či pro ženy, co chtějí otěhotnět a pro děti do 3 let. Neem se nedoporučuje jedincům, kteří užívají léky na ředění krve.

Jaké účinky má nimba?

Veškeré přípravky s neemem oplývají hlavně čisticími a detoxikačními vlastnostmi. Jde v podstatě o přírodní všelék, který je vynikající alternativou ke zdraví škodícím syntetickým lékům. Je to proto, že nimba neničí našemu organismu prospěšné bakterie. Díky látkám obsaženým v kůře, listech, semenech, pryskyřici i v nimbovém oleji jsou účinky opravdu nevídané. Neem působí antibakteriálně, antivirově, antimikrobiálně, protinádorově a podporuje obranyschopnost organismu. Tato zázračná rostlina je považována za přírodní antibiotikum, tlumí bolest a horečku, eliminuje parazity, odpuzuje klíšťata a hmyz, zabírá při plísních, zánětech či v případě úzkosti.

Nimba patří k významným bylinám podporující vnitřní očistu a zabírající při všelijakých kožních problémech. Extrakt ze semen slouží k čištění krve, ledvin a celého těla od toxinů, jež se v těle objevují po konzumaci alkoholu, přejídání, užívání léků, zejména antibiotik, steroidů či po chemoterapii. Působí blahodárně rovněž v případě únavy, při chronických zánětech močových a dýchacích cest, při nachlazení, horečce, bolestech hlavy a v krku, oparech a aftách, zánětech zubů a dásní, chřipce, angíně atd.

Neem je darem z přírody, který se dá využívat při akné, ekzémech, lupence, lupech i při kožních alergiích. Napomáhá regulaci cukrovky 2. typu, snížení nadváhy, mírní žaludeční i střevní potíže. Dále dokáže harmonizovat krevní tlak, snižuje bolest při revmatu, působí proti Zlatému stafylokoku, různým kmenům streptokoků, kvasinkám apod. Neem je velice prospěšný celému tělu včetně vlasů. V oblasti kosmetiky řeší především problematickou pleť.

Nimbový olej

Má mastnou konzistenci, světle až tmavohnědou barvu a poměrně nepříjemné aroma. Lisuje se z plodů zederachu. Nimbový olej používali Indové po staletí k přírodní péči o pleť i vlasy. Olej z neemu má silné antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, působí proti parazitům. Lze ho využít na drobné odřeniny či popáleniny, urychluje hojení záděr, ran a jizev, ale dají se jím též uzdravovat ekzémy, lupénka, jaterní skrvny, vitiligo, spálená pokožka, pásový opar, opruzeniny, plané neštovice, svrab nebo bradavice. Je vhodný i k masážím při revmatismu a atritidě, protože uvolňuje bolest kloubů a svalů.

Na co se dá neem použít?

1. Při nachlazení a horečce

2. Při bolesti v krku a angíně.

3. Jako přírodní analgetikum

4. Při zánětech zubů a dásní

5. Na plísňová onemocnění

6. Při zánětech žaludku a střev

7. Při cukrovce 2. typu. Snižuje hladinu krevního cukru.

8. Při vysoké hladině LDL cholesterolu

9. Při vysokém krevním tlaku

10. Při zánětu močových cest

11. Při poruchách imunity, zejm. buněčné

12. K detoxikaci organismu 1

3. Jako prostředek proti rakovině

14. Při kožních onemocněních (akné, ekzémy, lupénka...)

DIY recepty z neemu

Nápoj z nimby

Zalijeme 3-5 g drcených listů 300 ml horké vody, necháme cca 5-7 min. louhovat a poté přecedíme. Pije se 1x denně.

Pleťová maska z nimby

Smícháme 10 g prášku s vlažnou vodou a připravíme hladkou pastu. Naneseme nejlépe na očištěný obličej a necháme 5 min. působit. Pak důkladně omyjeme, jemně vysušíme a ošetříme hydratačním krémem. Dá se opakovat až 3x za týden.

Nimbový zábal na vlasy

Z prášku a vlažné vody připravíme řidší pastu, kterou naneseme na vlasy. Necháme působit 5 min. a poté důkladně opláchneme. Nato vlasy umyjeme přírodním šamponem. Lze zopakovat 1-2x týdně. Odstraňuje lupy a napomáhá předcházet rychle se mastícím vlasům.

Práškem z nimby se dají ošetřit i rány. Nikdy se však nesmí sypat do otevřených ran, pasta z prášku a vody se aplikuje pouze okolo rány a opakuje 2-3x za týden.

Jak se vám článek líbil?