11x s moringou na věčné časy

11x s moringou na věčné časyzdroj: wikimedia.org

Baobabu říkají strom života v Africe. A v Asii je zase stromem životem moringa! Moringu vlastně milovali už ve starém Egyptě. A taky v Římě. A občas mu říkali zázračný strom. A to všechno díky vysokému obsahu antioxidantů. Moringa je totiž takový malý protistárnoucí zázrak, bojuje proti volným radikálům a chrání proti předčasnému stárnutí organismu.

Díky vysokému obsahu antioxidantů patří navíc moringový olej mezi nejstabilnější rostlinné oleje. Občas bývá nazýván behenovým olejem a v kosmetice patří spolu s arganovým a baobabovým olejem k protivráskové zlaté trojce. Tyto oleje totiž vyživují, bojují proti vzniku vrásek, pečují o suchou pokožku, podporují její regeneraci a revitalizují. A také stimulují produkci kolagenu. Není lepší přírodní péče na vrásky než některý z těchto tří olejů. A tak zapomeňte na chemické krémy a zkuste moringu.

Přejít na sekci článku:

Indická moringa a její tajemství

Strom moringa pochází tradičně z Indie a z oblasti Himalájí. Plody a listy byly v Indii používány jak v kuchyni, tak i pro účely ájurvédy a tradiční medicíny. V dnešní době je moringa rozšířená i do oblasti Thajska, Filipín a do afrických zemí. Strom je velmi odolný, roste i v oblastech velkého sucha a ke svému života potřebuje hlavně hodně tepla a slunce.

Indická moringa a její tajemstvízdroj: shutterstock.com

Složením je moringový olej podobný olivovému oleji, ale má mnohem lehčí a jemnější konzistenci. Díky tomu se rychle vsakuje, ale stále dokonale vyživuje i náročnou pokožku. Obsahuje velký podíl vitaminů A a C a nenasycených mastných kyselin. Přes 70 % moringového oleje tvoří kyselina olejová. Ta proniká velmi hluboko do pokožky, dodává jí výživu a posiluje pokožku nebo vlasy. Moringový olej využijete v koupelně při péči o tělo, pleť i vlasy a stejně tak i v kuchyni. Díky vysokému obsahu antioxidantů je tento olej jedním z nejlepších rostlinných olejů bojujících proti stárnutí a tvorbě vrásek. A to jak při jeho konzumaci, tak i při kosmetickém použití.

To ale není vše, moringový olej je velmi oblíbený i jako součást vonných olejů a olejových parfémů. Je totiž velmi stabilní a dokonale se vsakuje do pokožky. Díky tomu vám olejový parfém s obsahem moringového oleje vydrží déle čerstvý a také déle vydrží vonět po aplikaci na kůži. Moringový olej totiž do sebe velmi dobře „absorbuje“ veškeré vůně z esenciálních olejů a uchovává je déle autentické. Podle obsahu moringového oleje poznáte tradiční a především kvalitní olejový parfém.