Nepečené kuličky z pečené dýně

5,0 5
3

Nepečené kuličky z pečené dýnězdroj: biooo.cz

Podzim je dýňová sezóna. Tak než nám všechny dýně vystřídají v obchodech vánoční mandarinky a pomeranče, tak je třeba toho využít naplno. Na dýni je skvělé, že ji můžete připravit nasladko i naslano. Dýňová polévka je klasika. Pečená dýně nebo dýňové pyré je zase nejlepší podzimní příloha k masu. No a z dýně si zvládnete upéct i skvělé muffiny. Nebo z ní udělejte nepečené kuličky. Trošku připomínají rumové koule, ale není v nich rum (i když třeba by i mohl být) a navíc je v nich dýně.

Ingredience

  • 1 větší máslová dýně
  • 4 lžičky chia semínek
  • 200 ml sojového mléka
  • 100 g mletých oříšků
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • koření, vždy ½ lžičky (skořice, muškátový oříšek, zázvor, kardamon)
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • hrozinky
  • ovesné vločky

 

Postup

Nejdříve si upečte dýni. Vydlabejte, zbavte slupky, nakrájejte na kostičky a dejte péct na 200 °C na asi půl hodiny. Nebo ji jen poduste na páře. Zatímco se dýně peče nebo vaří, připravte si chia pudink. Čtyři lžíce chia semínek smíchejte se sojovým mlékem a nechte odležet. Po upečení, nebo uvaření do měkka dýni vezměte a rozmixujte na pyré. Nechte vychladnout, přidejte chia semínka, mleté oříšky, cukr, koření, kakao, hrozinky a agávový sirup. Konzistence je celkem tekutá. Přidávejte proto po lžičkách ovesné vločky, dokud nezískáte hutnou lepivou konzistenci, ze které jdou tvarovat kuličky. Poté dejte hmotu do ledničky přes noc odpočinout.

Přes noc do sebe ovesné vločky nasají veškerou tekutinu (a také chuť) a hmota získá hutnější konzistenci, bude se s ní lépe pracovat. Rukama tvarujte kuličky, můžete je ještě obalit v cukru, v oříšcích nebo třeba v kakau. Chuťově jsou kuličky docela kořeněné a pikantně teplé. Ucítíte tam dýni se skořicí a zázvorem a špetkou kardamonu. Konzistencí jsou jemné a úplně se rozplývají na jazyku.

Nepečené kuličky z pečené dýně

BIOOOtip: Zkuste dýňové pyré smíchat jen s chia semínky a ovesnými vločkami. Skladujte v ledničce a dopřejte si jednu porci místo ovesné kaše každé ráno. Je to taková podzimní varianta přes noc namočených ovesných vloček.

Jak se vám článek líbil?