zdroj: biooo.cz
Bezlepkový dort by se mohl zdát jako výzva, ale vlastně to tak není. Bezlepkový dort upečete totiž hned a vlastně si absence mouky ani nevšimnete. Stačí si jenom připravit pořádné množství oříšků. Ty vybírejte podle chuti, vlašské jsou klasika a hodně výrazné, lískové jsou jemnější. A pokud oříšky moc rádi nemáte, tak sáhněte po mandlích. Dort pak bude svou chutí nejvíce připomínat klasickou variantu.
Ale určitě se připravte na to, že o žádnou dietní záležitost nejde. Že možná ta bílá mouka tam sice nebude, ale čokolády tam bude tolik, že vaše chuťové buňky určitě o nic nepřijdou. A při pečení pamatujte také na to, že rozhodně nechcete nic ošidit. Výsledná chuť dortu bude totiž přesným součtem kvality jednotlivých surovin a lásky, se kterou to upečete. Takže určitě sáhněte po kvalitní čokoládě, tmavém cukru a pravém másle!
Přejít na sekci článku:
Čokoláda bez mouky
zdroj: biooo.cz
4 vajíčka
50 g másla
50 g cukru
100 g mletých ořechů
75 g čokolády
Nechte rozpustit čokoládu ve vodní lázni. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Poté po jednom přidejte žloutky a našlehejte. Přilijte rozpuštěnou čokoládu, jen dávejte pozor, aby nebyla příliš teplá, aby se máslovo-vajíčkový krém nesrazil. Vsypejte i ořechy a vše pořádně smíchejte. Teprve poté po lžičkách přidávejte bílkový sníh. Pečte 20 – 30 minut na 180 °C.