Přejít na sekci článku:
Ovesné vločky jsou jasné a co dál?
zdroj: biooo.cz
Na ovesných sušenkách je skvělá jejich variabilnost. Základ je sice pokaždé stejný, ovesné vločky, trošku mouky, cukru a másla, ale přisypat si do něj můžete vlastně cokoliv. Na ořechy u nás doma moc nejsme, takže naposledy jsme měli variantu s rozinkami a goji. Goji dodávají sušenkám lehce trpkou exotickou chuť. Navíc jsou antioxidační a pomáhají organismu bojovat proti předčasnému stárnutí. Tyto ovesné sušenky jsou tak vlastně ve variantě anti-aging.
Ovesné sušenky si ale můžete udělat v podstatě s čímkoliv. Místo strouhaných mandlí zkuste třeba jiné oříšky s výraznější chutí. Oříšky můžete přidat klidně i vcelku, spolu třeba se semínky. Vhodná jsou dýňová, slunečnicová, sezamová nebo konopná semínka. Stejně tak můžete v receptu nahradit med za javorový nebo jiný sirup, pokud nemáte rádi melasu, tak ji vynechejte. Sušenky jsou poměrně dost sladké, takže pokud máte rádi spíš autentickou chuť ovesných vloček, tak uberte cukru, klidně ho můžete i úplně vynechat a místo toho přidat navíc lžičku medu.
BIOOOtip: Přidejte kousky čokolády. Záleží ale na vás, jak čokoládové sušenky chcete. Čokoládu nasekejte na malé kousky a přidejte k sypké směsi. Poté přilijte teplé rozpuštěné máslo a zamíchejte. Čokoláda se takto rozpustí a vzniknou celočokoládové sušenky. Chcete spíš ovesné sušenky s kousky čokolády? Potom malé kousky čokolády přidejte až poté, co budete mít smíchané celé těsto. Nechte ho vychladnout a poté přimíchejte kousky čokolády.