zdroj: biooo.cz
Flapjack zní strašně stylově, ale v podstatě to jsou pečené ovesné vločky s dalšími přísadami. Dává se do toho hodně másla, ještě více cukru a úplně nejvíc co nejsladšího sirupu. A přesně to dělá tu pravou chuť britského flapjacku, prostě sladké a mastné ovesné vločky. Přitom to působí tak zdravě, protože ovesné vločky přece doporučuje snad 5 z 5 výživových poradců. Ale je to kalorická bomba. A nebo si je můžete zkusit udělat trošku zdravěji. Ubrat na sladkosti, přidat na přísadách.
Do takových flapjacků můžete přidat vlastně cokoliv. Sušené ovoce, oříšky, čokoládu nebo kakao. Existuje takové nepsané pravidlo, které sice můžete porušit, ale na druhou stranu přece jenom méně znamená více. Podle tohoto pravidla by pravý flapjack neměl obsahovat více než 10 složek. Což vychází na základní těsto a k tomu zhruba pět přísad. I tak je to možná až moc a omezila bych se při přípravě na dvě až tři přísady. Ale záleží to úplně na vás. Můžete si udělat jen oříškovou variantu nebo naopak variantu plnou ovoce. A nebo antioxidační, co vy na to?
Pečené ovesné vločky
zdroj: biooo.cz
- 400 g ovesných vloček
- 100 g másla
- 100 g kakaového másla
- 100 g cukru
- 8 lžic medu
- goji
- kakaová drť
- skořice
Ve vodní lázni rozpusťte obyčejné máslo i kakaové máslo, přidejte med a cukr. Poté goji plody a kakaovou drť, lžičku skořice a důkladně promíchejte. Vsypejte vločky a propracujte. Těsto se vám bude zdát možná trošku suché, fíglem je ho zpracovat rukama a důkladně vločky slepit k sobě. Pokud se vám to nedaří, přidejte ještě trošku rozpuštěného másla nebo medu nebo třeba některý z přírodních sirupů. Směs pořádně vmačkejte a vtlačte na plech, jinak vám nebude po upečení držet při sobě a rozpadne se. Pečte na 180 °C zhruba půl hodiny, hlídejte a vyndejte z trouby, když okraje začnou tmavnout. Nechte vychladnout a teprve poté krájejte. Při krájení se to nejspíš bude trošku drobit, ale pamatujte, že flapjack bez drobků je jako léto bez slunce, drobení k tomu prostě patří a drobky jsou často to nejlepší.
Tyčinky flapjack navíc nejen skvěle chutnají, ale jsou především výborným zdrojem energie. Dejte si je na snídani nebo na svačinu, můžete je kombinovat s jogurtem, tvarohem nebo třeba i nadrobit do mléka. Navíc v tomto receptu najdete dvě suroviny, které z nich dělají antioxidační zázrak, posílí organismus a pomůžou předejít stárnutí.
- Goji plody neboli plody kustovnice čínské bývají označovány jako tajemství věčného mládí. Jsou totiž plné vitaminů a antioxidantů, i v malém množství dokáží posílit organismus, pomáhají mu v obraně proti volným radikálům, a prodlužují tak mládí. Navíc jsou šťavnatě sladce kyselé a pro jejich chuť si je zamilujete.
- Čokoládové boby jsou taková čokoláda v koncentrované podobě. A kdo by neměl rád čokoládu. Boby chutnají jako vysokoprocentní čokoláda bez cukru, však vlastně to jsou 100% čokoládové kousky. Při konzumaci trošku křupou a dodají jemnou čokoládovou příchuť. Navíc zlepšují náladu, jsou antioxidační a jsou mnohem zdravější než obyčejná čokoláda.