zdroj: shutterstock.com
Tento dort je poměrně náročnější na cenu použitých surovin, ale kdy jindy si dopřát a své tělo rozmazlit samými zdravými ingrediencemi, než právě na mezinárodní den vegetariánství? Tento dort je vhodný nejen pro vegetariány, ale i vegany a dokonce většina použitých surovin splňuje i podmínky vitariánské diety. Obsahuje samé zdravé suroviny, takže si užijí nejen vaše chuťové buňky, ale ocení jej i celé vaše tělo.
Přejít na sekci článku:
Raw dort s datlemi
zdroj: biooo.cz
Na korpus:
½ hrnku datlí
1 hrnek vlašských ořechů
1 hrnek kešu ořechů
Půlka banánu
Na kakaovou vrstvu:
1 avokádo
¾ hrnku vypeckovaných datlí
1 lžíce kokosového oleje
Zhruba ¾ hrnku mandlového mléka
2 vrchovaté lžíce raw kakaa
Na kokosovo-kešu vanilkovou vrstvu:
¾ hrnku kešu ořechů (předem namočeným na 3 hodiny do vody)
Plechovka kokosového mléka (vychlazená v lednici den předem)
1 vanilkový lusk
Na ozdobu:
Matcha čaj, konopná semínka, kakaový prášek, spirulina nebo mladý ječmen v prášku, kokosové lupínky...
Suroviny na korpus rozmixujte v mixéru na kompaktní hmotu. Vzniklé „těsto“ postupně vtlačte do kulaté dortové rozevírací formy. Vypracujte celistvé dno a po stranách okraje vysoké asi 5 centimetrů. Dejte do lednice vychladit a mezitím si udělejte čokoládovou vrstvu. Rozmixujte všechny ingredience kromě rostlinného mléka, které přidávejte po trochách, dokud nedosáhnete hustější krémové konzistence. Nalijte na předchlazený korpus a dejte celé opět vychladit.
Následuje vanilková vrstva z kokosového mléka a kešu ořechů. Předem dobře vychlazenou plechovku kokosového mléka otevřete a vydlabejte z ní ztuhlou část (vychlazení je důležité právě proto, aby kokosové mléko ztuhlo na pevnější krém), rozmixujte spolu se slitými kešu ořechy a semínky z vanilkového lusku (zbylý lusk můžete přimíchat do krabičky s cukrem a získat tak domácí vanilkový cukr). Vanilkový krém vlijte na vychlazený čokoládový krém, uhlaďte stěrkou a dejte na 24 hodin uležet do lednice. Před podáváním jej můžete ozdobit například matcha zeleným čajem (posypat přes různé zdobící šablony), čerstvým či sušeným ovocem, konopnými semínky nebo i hoblinkami kvalitní vysokoprocentní čokolády.