Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Oslavte den vegetariánství nepečeným dortem

5,0 5
1

Oslavte den vegetariánství nepečeným dortem zdroj: shutterstock.com

Tento dort je poměrně náročnější na cenu použitých surovin, ale kdy jindy si dopřát a své tělo rozmazlit samými zdravými ingrediencemi, než právě na mezinárodní den vegetariánství? Tento dort je vhodný nejen pro vegetariány, ale i vegany a dokonce většina použitých surovin splňuje i podmínky vitariánské diety. Obsahuje samé zdravé suroviny, takže si užijí nejen vaše chuťové buňky, ale ocení jej i celé vaše tělo.

Přejít na sekci článku:

Raw dort s datlemi

Raw dort s datlemi zdroj: biooo.cz

Na korpus:

½ hrnku datlí

1 hrnek vlašských ořechů

1 hrnek kešu ořechů

Půlka banánu

Na kakaovou vrstvu:

1 avokádo

¾ hrnku vypeckovaných datlí

1 lžíce kokosového oleje

Zhruba ¾ hrnku mandlového mléka

2 vrchovaté lžíce raw kakaa

Na kokosovo-kešu vanilkovou vrstvu:

¾ hrnku kešu ořechů (předem namočeným na 3 hodiny do vody)

Plechovka kokosového mléka (vychlazená v lednici den předem)

1 vanilkový lusk

Na ozdobu:

Matcha čaj, konopná semínka, kakaový prášek, spirulina nebo mladý ječmen v prášku, kokosové lupínky...

Suroviny na korpus rozmixujte v mixéru na kompaktní hmotu. Vzniklé „těsto“ postupně vtlačte do kulaté dortové rozevírací formy. Vypracujte celistvé dno a po stranách okraje vysoké asi 5 centimetrů. Dejte do lednice vychladit a mezitím si udělejte čokoládovou vrstvu. Rozmixujte všechny ingredience kromě rostlinného mléka, které přidávejte po trochách, dokud nedosáhnete hustější krémové konzistence. Nalijte na předchlazený korpus a dejte celé opět vychladit.

Následuje vanilková vrstva z kokosového mléka a kešu ořechů. Předem dobře vychlazenou plechovku kokosového mléka otevřete a vydlabejte z ní ztuhlou část (vychlazení je důležité právě proto, aby kokosové mléko ztuhlo na pevnější krém), rozmixujte spolu se slitými kešu ořechy a semínky z vanilkového lusku (zbylý lusk můžete přimíchat do krabičky s cukrem a získat tak domácí vanilkový cukr). Vanilkový krém vlijte na vychlazený čokoládový krém, uhlaďte stěrkou a dejte na 24 hodin uležet do lednice. Před podáváním jej můžete ozdobit například matcha zeleným čajem (posypat přes různé zdobící šablony), čerstvým či sušeným ovocem, konopnými semínky nebo i hoblinkami kvalitní vysokoprocentní čokolády.