zdroj: shutterstock.com
Březen, první jarní měsíc, je tady. Je to čas detoxu, jarního úklidu a nových začátků. A stejně tak jako naše těla se začínají po zimě pomalu probouzet ze zimního spánku, tak se i příroda pomalu probouzí a zeleň začíná rašit. I když v dnešní době zažívají oblibu dovážené superpotraviny, jako je například chlorela, mladý ječmen a spirulina, všude kolem nás rostou bylinky s podobně magickými účinky, které příroda připravila přímo na míru našim lokálním potřebám, a navíc jsou pro všechny zdarma ☺.
Přejít na sekci článku:
Kopřiva
zdroj: shutterstock.com
I když je jaro teprve v samém počátku, na procházkách v přírodě si můžete všimnout, že už začínají růst první kopřivy. To znamená, že za chvilku začne nejvhodnější čas pro jejich sběr. Ačkoliv je kopřiva velice vytrvalá bylina (někdo ji nazývá dokonce plevelem ☺ ), a obrůstá téměř po celý rok, právě teď na jaře mají její první mladé výhonky největší sílu. Kopřiva má výborné očišťující účinky. Dále čistí krev, což oceníte, pokud vás trápí křečové žíly. Upravuje také trávení a pomáhá tak odstranit problémy se zácpou, je to zkrátka ideální bylinka pro jarní očistu těla. Navíc má i zkrášlující účinek. Pokud vám padají vlasy, je vhodné užívat odvar kopřivy vnitřně, i si s ním kštici pořádně promasírovat. Navíc se vám po kopřivové detoxikační kúře pročistí i pleť.
Kopřivu si můžete nasbírat, nasušit a čaj z ní si pak užívat po celý rok. Ostatně čaj si můžete připravit i z čerstvé kopřivy. Výborné je přidat pár mladých výhonků kopřivy také do ovocného smoothie. Nebojte se, že by vám kopřiva popálila jazyk. Rozmixováním se její žahavost naruší. Pokud si ji rozmixujete třeba se sladším jablkem nebo banánem, vy její chuť ani neucítíte, ale vaše tělo si užije jejích blahodárných účinků. Listy kopřivy si můžete stejně tak dobře odšťavnit. Stejně jako u smoothie je nejlepší ji kombinovat s ovocem, začít s menším množstvím kopřivových lístků, postupně si zvykat a na množství přidávat. Kopřivu můžete také upravit na způsob špenátu nebo ji přidat do polévky.
Popenec
Popenec je typická jarní bylinka, v minulosti se jako jeden ze symbolů jara přidávala do nádivek, polévek a dalších velikonočních pokrmů. Podobně jako kopřivu jej lze sbírat po celý rok, ale nejlepší chuť i účinky má právě na jaře. Je velmi očistný, podporuje cirkulaci lymfy a tím zajišťuje detoxikaci celého těla. Popenec je vynikající na ozvláštnění zeleninových a listových salátů. Nasekaný jej také můžete přidat k dušené zelenině nebo do polévek. Z nasušeného popence je pak výborný čaj, který ocení sliznice po celém těle. Přináší úlevu nejen při dýchacích potížích, ale také při zánětech močového měchýře nebo střevních problémech.