Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Oslaďte si nejen podzim kakaovým máslem

Oslaďte si nejen podzim kakaovým máslem Kakaové máslo je podobně jako máslo bambucké či kokosový olej významným zdrojem mastných kyselin, které napomáhají hydrataci.
Iva Lhotská
3,8 5
4

Oslaďte si nejen podzim kakaovým máslem zdroj: pixabay.com

Kakaové máslo vzniká lisováním semen z kakakovníku pravého. Jde o nažloutlý rostlinný tuk, který se používá při výrobě čokolády. Díky němu má totiž čokoláda krémovou a jemnou chuť. Kakaové máslo je podobně jako máslo bambucké či kokosový olej významným zdrojem mastných kyselin, které napomáhají hydrataci zejména suché pleti. Dodává jí přirozenou vůni, jemnost a zvlhčuje.

Co kakaové máslo obsahuje?

Kakaové máslo je bohaté na vitamin E, polyfenoly a flavonoidy. Dále je v něm přítomno okolo 64 % mastných kyselin. Stejně jako v případě kokosového oleje se jedná o zdravé přirozené tuky, které právě zmírňují případné nebezpečné řádění volných radikálů ve vašem organismu. Z nasycených mastných kyselin jsou v kakaovém másle obsaženy kyseliny stearová (37 %), palmitová (30 %), myristová (4 %) a laurová (1 %). K přítomným mononenasyceným kyselinám patří kyselina olejová (35 %) a z polynenasycených mastných kyselin je to kyselina linolová neboli omega 6 (2 %).

Co všechno kakaové máslo umí?

To, že je kakaové máslo pokožce velmi prospěšné, dobře vědí třeba ženy z oblasti Karibiku, které ho k hýčkání své pleti využívají již po celá dlouhá staletí. Kakaové máslo je v dnešní době v kosmetice velice oblíbené. Slouží k výrobě pleťových i tělových krémů, tělových másel, mastí, balzámů na rty, krémů na opalování, tělové i vlasové kosmetiky, mýdel apod. Kakaové máslo působí jako skvělý antioxidant, který chrání kůži před nebezpečnými volnými radikály. Zabraňuje tak degeneraci pokožky a jejímu předčasnému stárnutí, včetně tvorby vrásek, dále napomáhá předcházet různým infekcím a zánětům, kornatění tepen neboli ateroskleróze a podílí se na posílení imunity.

Polyfenoly obsažené v kakaovém másle zajišťují dobrou elastičnost pokožky a pomáhají ke sjednocení barvy pleti. Kakaové máslo též může pomoci postupně zmírnit strije, příznivě ovlivňuje vlasovou pokožku, brání poškození a vypadávání vlasů. Eliminuje afty, zabírá na opary, různé pupínky, vyrážky a společně s aloe vera ošetřuje kůži spálenou na sluníčku. Kakaovým máslem se klidně namažte od hlavy až k patě, nebo si ho přidejte do regenerační a relaxační koupele. Také aromaterapeutická masáž s kakaovým máslem v základu je přímo hojivým balzámem na uvolnění vašeho těla a navození naprosté pohody.

Recepty s kakaovým máslem

Veganská ledová káva
Smíchejte 1 šálek vychlazené kávy, 1 PL kakového másla, 1 PL mandlového másla, 1 PL kokosového oleje, 1 ČL vanilkového cukru, 1/4 ČL skořice a 2-4 kapky stévie. Pořádně promíchejte v mixéru a pak přidejte cca 5 kostek ledu. Frappé přelijte do sklenice, přidejte veganskou smetanu a posypte nastrouhanou raw čokoládou. Mňam. Už se olizujete až za ušima?

Raw čokoláda (nejen) pro vegany
Ve vodní lázni rozpusťte 1 šálek kakaového másla, přidejte 1 šálek hořkého raw kakaa v prášku, 1 čajovou lžičku extraktu z vanilky a trochu oslaďte stévií nebo rýžovým, agávovým či jiným sirupem. Dobře promíchanou směs nalijte do formiček na led a posypte oříšky či mraženým ovocem. Následně dejte do mrazáku.

Kakaové máslo můžete rovněž použít k výrobě rozmanitých cukrovinek či dezertů, ale též k vaření, smažení i pečení. Pokrmům dodá příjemnou a jemnou chuť s trochou čokoládové vůně. Kakaové máslo je totiž stejně jako kokosový olej odolné vůči vysokým teplotám. Má tuhou konzistenci a doma vám při správném skladování klidně vydrží 2 až 3 roky.