Indigo v přírodních barvách na vlasy

5,0 5
4

Indigo v přírodních barvách na vlasyzdroj: unsplash.com

Indigo je staletími a prastarými civilizacemi prověřené barvivo. Používalo se v Egyptě, Mezopotámii, Indii hlavně pro barvení textilií. V dnešní době je v kosmetickém labyrintu indigo spojované hlavně s přírodním barvením vlasů.

Indigo není černá henna

Indigo je přírodní barvivo, které se získává z rostliny Indigofera tinctoria. Je to bohatá, tmavě modrá barva a používá se hlavně k barvení oděvů, zejména džínoviny. Je jedním z nejstarších barviv používaných pro barvení a potisk textilu. Nyní se však také používá v kombinaci s hennou jako přírodní barvivo na vlasy. V českých luzích a hájích se pro směs indiga a henny používá termín „černá henna“. Rostlinné indigo samotné, když je čisté, má zelenou barvu, modrá pigmentace se rozvine po smíchání s vodou. Je-li jeho barva jiná, znamená to, že jsou v něm přimíchané chemické složky, které mohou být nebezpečné zdraví. V souvislosti s pojmem „černá henna“ najdeme ve zdrojích zmínku o tom, že se tak často označuje i nebezpečný chemický produkt, který nemá s hennou nic společného a po jeho aplikaci se objevují bolavé, velké puchýře a popáleniny. Proto je dobré dávat při koupi pozor na kvalitu produktu a nekupovat hennu z podivných zdrojů.

V přírodní vlasové kosmetice se používá indigo, které pochází z rostlinného zdroje, konkrétně z listů Indigovníku pravého (Indigofera tinctoria). Kromě Indigofera tinctoria existuje ještě další rostlinný zdroj tohoto barviva, Borit barvířský (Isatis tinctoria, známý jako tzv. falešné indigo. Indigo může mít také původ živočišný, kdy se získává z ulit mořských plžů Ostranky jaderské (Bolinus brandaris) a Ostranky purpurové (Hexaplex trunculus). Přírodní výroba indiga je založená na základě zkvašených namočených listů Indigofera tinctoria. Během fermentace se listy rozloží a produkují indoxyl a glukózu. Po fermentaci se roztok vystaví působení kyslíku, následně se usuší a rozemele na prášek. Extrakce přírodního indiga je přátelská k přírodě, nezatěžuje ji a odpad, který vzniká při extrakčním procesu je snadno biologicky rozložitelný. Indigo se vyrábí také od roku 1897 synteticky, v takovém případě není vhodné jako součást přírodních barev na vlasy. Syntetické indigo se vyrábí mícháním petrochemických látek anilinu, kyanovodíku a formaldehydu. Takováto výroba je silně zatěžující pro ekosystémy a vykazuje silnou toxicitu pro lidi, zvířata i vodní živočichy.

Jak se používá indigo?

Mnoho těch, kdo přešli z chemických barev na vlasy na hennu a směsi s hennou, si konkrétně u indiga stěžuje, že je těžké dosáhnout černého odstínu. Pokud chcete tmavší odstín, zkuste barvit dvojfázově. První barvení proveďte pouze čistou hennou a další pak hennou s příměsí indiga. Indigo je spojované s léčbou lupů a podporou růstu vlasů. Hennování s pomocí indiga má i svá úskalí. Roli v jeho přilnutí k vlasu hraje několik faktorů. Některé nejsme schopni ovlivnit, jiné ano. Neovlivníme genetickou strukturu, ale to, čím si umyjeme vlasy před barvením, teplotu vody a to, co do indiga přidáváme, ovlivnit můžeme. Před barvením je lepší si umýt hlavu některým z ájurvédských práškových šamponů a nepoužívat chemické varianty. Low poo alternativy jsou sice lepší, ale obsahují některé druhy sulfátů, které mohou podpořit rezistenci vlasu vůči henně. Henna ani indigo by se nemělo míchat v kovových miskách a pomocí kovových předmětů.

Nejčastější chybou, kterou děláme při barvení indigem je to, že do něho přidáváme citron a rostlinné oleje. Olej je výborný pro regeneraci vlasu, ale vlas obalí a pigment z indiga nemá k němu jak proniknout. Indigo nemá rádo kyseliny, nepřidáváme do něho ocet ani šťávu z citronu, protože ničí jeho barvicí schopnosti. Do indiga se má přidat sůl (lžička na 100g). Čisté indigo nebo směs s hennou se aplikuje hned, nenechává se odstát několik hodin, jak je tomu u henny obecně. Nemělo by se aplikovat na vlasy v delším horizontu než půl hodiny od zalití, jinak ztrácí barvicí schopnosti. Lepší je si ho namíchat a nanést vícekrát, abyste docílili rovnoměrné pigmentace. Indigo zaléváme vodou o teplotě 50 °C, výsledná směs by měla mít konzistenci roztavené čokolády.

Nepoužívejte po nanesení henny a před nanesení indiga, pokud barvíte dvojfázově, kondicionér. Vlasy by neměly být před nanesením příliš mokré, indigo pak lépe chytne. Některé vlasy vykazují vyšší rezistenci vůči henně obecně, a proto je potřeba provést více aplikací. Indigo musí zůstat na hlavě nejméně 90 minut, v lepším případě ještě déle. Pak se vymyje čistou vodou, protože je potřeba mu nechat cca 3 dny na oxidaci a plné rozvinutí pigmentace. Šamponem umýváme indigo až po plné oxidaci. Pokud jste doposud barvili indigem nebo směsí s indigem a z nějakého důvodu vám nechytaly na vlasy tak, jak jste chtěli, třeba vám náš článek pomohl objevit chybu, kterou jste u barvení dělali.

Jak se vám článek líbil?