Přejít na sekci článku:
Ochutnejte dýni
zdroj: shutterstock.com
Dýně nepatří přímo mezi tradiční českou zeleninu na vaření, ale v posledních letech si získává svou oblibu. Dýňová polévka nebo zapečená dýně totiž vůbec nechutnají špatně. A stejně tak i skvěle chutnají semínka a olej. Dýňový olej je určen především pro studenou úpravu a pro dochucení pokrmů, ale zvládne i krátkou tepelnou úpravu při maximální teplotě 120° C. Není vhodný pro smažení, ale díky své jemné chuti ho využijete ve slané i sladké kuchyni. Skvěle funguje nejen se zeleninou, ale také s ovocem.
Pražená a solená dýňová semínka mají jemnou oříškovou chuť a jejich louskání vás skvěle zabaví třeba večer u televize. Jsou sice mastná, ale zase mnohem zdravější než třeba bramborové chipsy. Dýňový olej je zase králem studené kuchyně. Díky oříškové chuti se hodí pro slané i sladké pokrmy. Dochutí grilovanou zeleninu, sýry nebo maso, využijete ho i pro přípravu dresinků nebo pomazánek. Dýňový olej skvěle chutná třeba i v mrkvovém salátu s jablky nebo ve sladkých moučnících.