Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Dýňový olej

Dýňový olej Dýňový olej využijete po celý rok v kuchyni i koupelně.
Hana Bartušková
3,3 5
6

Přejít na sekci článku:

Ochutnejte dýni

Ochutnejte dýni zdroj: shutterstock.com

Dýně nepatří přímo mezi tradiční českou zeleninu na vaření, ale v posledních letech si získává svou oblibu. Dýňová polévka nebo zapečená dýně totiž vůbec nechutnají špatně. A stejně tak i skvěle chutnají semínka a olej. Dýňový olej je určen především pro studenou úpravu a pro dochucení pokrmů, ale zvládne i krátkou tepelnou úpravu při maximální teplotě 120° C. Není vhodný pro smažení, ale díky své jemné chuti ho využijete ve slané i sladké kuchyni. Skvěle funguje nejen se zeleninou, ale také s ovocem.

Pražená a solená dýňová semínka mají jemnou oříškovou chuť a jejich louskání vás skvěle zabaví třeba večer u televize. Jsou sice mastná, ale zase mnohem zdravější než třeba bramborové chipsy. Dýňový olej je zase králem studené kuchyně. Díky oříškové chuti se hodí pro slané i sladké pokrmy. Dochutí grilovanou zeleninu, sýry nebo maso, využijete ho i pro přípravu dresinků nebo pomazánek. Dýňový olej skvěle chutná třeba i v mrkvovém salátu s jablky nebo ve sladkých moučnících.