Meruňkový olej na pleť, vlasy i do dezertů

5,0 5
7

Meruňkový olej na pleť, vlasy i do dezertůzdroj: pixabay.com

Kdo z nás by neměl rád meruňky. Pokud jsou hezky zralé a sladké, mohou se po nich doslova utlouct jak děti, tak dospělí. Není nic lepšího, než když si rozkrojíte meruňku a přičichnete si k ní. Člověk má hned lepší náladu a ještě ji pozvedne tím, že se do této šťavnaté oranžové dobroty s chutí zakousne. A co teprve meruňkový olej se skvělými účinky na naši pokožku i zdraví!

Meruňkový olej se získává z jader meruněk. Botanický název stromu je Prunus armeniaca, protože jsou meruňky původně z Arménie. Ačkoli byla hodně rozšířená myšlenka, že pocházejí z Číny, dnes je najdeme široce zastoupeny ve Středomoří a po celé Asii. Největším producentem meruněk je Turecko.

Meruňkový olej na pleť i na masáž

Tento olej je ideální pro péči o pleť i na masáže, protože je velmi lehký a má skvělé čisticí vlastnosti. Meruňková jádra se v posledních letech dostaly do centra zájmu například při výzkumu přírodních prostředků proti rakovině. Co se týče vlastností meruňkového oleje, jsou velmi podobné těm, které má mandlový olej. Jeho chuť je ořechová, lze jej proto použít i jako přísadu do dezertů. Musíme si ale hlídat, zda kupujeme olej pro potravinářské nebo kosmetické účely.

Olej se získává buď extrakcí pomocí rozpouštědel, nebo lisováním za studena. Pod pojmem lisování za studena si představme to, že je zpracován za teploty do 40 °C. Toto lisování je lepší než extrakce, protože nemění chemické složení oleje a ten je pak kvalitnější. Voní lehce ořechově. Je světle žluté barvy, někdy může být trochu tmavší, záleží na odrůdě, z kterého je extrahován nebo lisován.

Některé zdroje uvádí, že se meruňkový olej používá od starověku, ale má své neměnné místo v tradiční čínské medicíně, kde se používá při léčbě nádorových onemocnění. Olej z meruňkových jader má velmi dobré terapeutické vlastnosti. Je změkčující a zvlhčuje pleť, je vhodný pro suchou pokožku, působí protizánětlivě a proti vráskám, celkově zmírňuje projevy stárnutí. Je také antiseptický, antioxidační (brání pokožku před působením volných radikálů) a antibakteriální. Je doporučován pro péči o vlasy, protože díky obsahu vitaminu E podporuje jejich zdraví a růst. Vyživuje vlasy, ocení ho hlavně ti, kteří je mají suché a lámavé. Velmi dobré výsledky prokazuje meruňkový olej také v péči o okolí očí. Při pravidelném používání snižuje výskyt vrásek. Pokud trpíte na akné, vaše pleť je problematická a snadno se vám ucpávají póry, mohl by stav zhoršit. Meruňkový olej se totiž označuje druhým stupněm komedogennosti, je tedy mírně až středně komedogenní. Někomu ale, i přesto že trpí na akné, může velmi pomoci, zvláště například smíšené pleti. Meruňkový olej je také dobrým podpůrným prostředkem pro vaše srdce a kardiovaskulární systém. Pomáhá předcházet infarktu myokardu.

Potravinářský meruňkový olej

Co se týče bezpečnosti meruňkového oleje, zevní aplikace nemá kontraindikace. S vnitřním užíváním ale musíme být opatrní. Je důležité, abychom měli meruňkový olej, který je určen pro potravinářské účely. Olej totiž obsahuje amygdalin, který přeměňuje naše tělo na kyanid, a pokud bychom neměli druh vhodný ke konzumaci, mohli bychom si přivodit otravu a selhání dýchacích funkcí. Amygdalin je povětšinou z olejů (mandlový, meruňkový nebo broskvový) odstraněn, nicméně je velmi důležité hlídat si, jak byl olej zpracován a zda je kvalitní, protože některé druhy jej přesto mohou obsahovat. Pro bezpečné vnitřní užívání je proto potřeba mít potravinářský druh meruňkového oleje.

Tip: Meruňky jsou skvělé, pokud trpíte zácpou, protože obsahují velké množství vlákniny!

Jak se vám článek líbil?