Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Borůvkový koláč skoro bez cukru

5,0 5
2

Borůvkový koláč skoro bez cukru zdroj: biooo.cz

Křehké těsto, nahoře ovoce a na něm ještě drobenka. Jedna z největších klasik mezi letními koláči. Tak vyrazte do lesa na poslední borůvky a dejte se do pečení. Borůvkový koláč je tak jemný a tak sladký, ale přitom v sobě nemusí mít ani trošku bílého cukru. A vlastně nepotřebujete ani ten třtinový. Všechno to osladíte jen zralým ovocem, troškou stévie, agávovým sirupem a kokosovým cukrem.

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička stévie
  • (1 lžička cukru)
  • 125 g másla (event. Hery)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • borůvky
  • agávový sirup
  • kokosový cukr
  • polohrubá mouka

Borůvkový koláč skoro bez cukru

Postup

  1. Nejdříve smíchejte mouku se stévií a špetkou soli. Pokud vám stévie úplně nechutná a máte pocit, že chuťově pořád cítíte ten její neobvyklý podtón, tak přidejte i lžičku třtinového nebo jiného oblíbeného cukru. Ten dodá těstu tradičnější sladkou chuť. Vmíchejte jedno celé vajíčko a úplně nakonec nožem zapracujte na kostičky nakrájené máslo. Teprve poté rukama vypracujte těsto, mělo by mít lehce drobivou texturu. A dejte ho odpočinout alespoň na jednu hodinu do ledničky.
  2. Připravte si pečicí misku na koláč. Namažte ji máslem a vysypte moukou. Těsto můžete rozválet a přenést do misky. A nebo ho do misky nadrobte, pokryjte tím drobeným těstem celé dno a rukama ho vtlačte, abyste vytvořili souvislou vrstvu a pokryli těstem celé dno. Okraje nechte lehce zvednuté. Přidejte borůvky a oslaďte je podle chuti agávovým sirupem.
  3. Ve vedlejší misce si připravte drobenku. Smíchejte asi dvě lžíce polohrubé mouky, dvě lžíce kokosového cukru a dvě lžíce másla. Rukama zpracujte drobenku, podle vkusu a chuti ji ještě doslaďte nebo přidejte mouku. Drobenku nasypejte na vrstvu borůvek a celý koláč dejte péct na zhruba půl hodiny na 200 °C. Vyndejte ho z trouby, pokud drobenka získá tmavě karamelovou barvu a okraje těsta jsou dozlatova. Koláč nechte vychladnout a teprve potom ho krájejte na jednotlivé porce. Za tepla je opravdu hodně křehký a nejspíš by se vám rozpadl. Ale možná neodoláte a zakrojíte ho ještě kouřící rovnou z trouby. Voní totiž božsky.
Související produkt
Stevia extrakt 10 g
Stévík / 39 Kč
Sladidlo Stévík je vhodnou alternativou klasického cukru či umělých sladidel. Má příjemnou sladkou chuť a je vhodné pro dochucení nápojů i pro teplou a studenou kuchyni.
Detail produktu