Lehká a výživná banánová omeleta

5,0 5
4

Lehká a výživná banánová omeletazdroj: biooo.cz

Občas si chce člověk víkendové snídaně ozvláštnit, udělat z nich přijemný rituál než v běhu všedních dní, kdy na vychutnávání dlouhé snídaně není čas - jen vypít rychle kafe a hodit do sebe rohlík. Dnes mám pro vás tip na trochu jinou omeletu. Můžete ji vyzkoušet pro změnu místo lívanců či palačinek. Má velkou výhodu, že je naprosto jednoduchá na přípravu a nemusíte stát u sporáku a zároveň uspokojíte chuťové buňky i výživové potřeby.

Banány jsou totiž velmi výživné. Obsahují tři druhy sacharidů - sacharózu, fruktózu a glukózu a pomáhají tak udržovat hladinu krevního cukru spolu s vitaminem B6 a tím také naši dobrou náladu. Banány totiž obsahují také tryptofan, aminokyselinu přeměňující se v těle na serotonin, který je znám svými pozitivními účinky na náladu. Prostě po takové snídani vám nehrozí špatná nálada ani omylem. Banány také obsahují železo, hořčík a draslík, takže když se potřebujete učit nebo prostě namáhat mozek, jsou banány ideální. A v neposlední řadě banány obsahují dostatek vlákniny a pomáhají obnovit normální funkci střev. Tak se pojďme pustit do této výživné banánové snídaně!

Ingredience

  • 3 vejce
  • 3 menší banány nebo 2 velké
  • ½ kelímku smetany ke šlehání
  • 3 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • vlašské ořechy, nakrájený banán na ozdobu, med

Postup

Elektrickou troubu si předehřejeme na 150 stupňů. Nakrájené banány rozmixujeme s vejci, smetanou a ovesnými vločkami a lžící cukru na jemnou hmotu. Pánvičku nebo zapékací misku vymažeme kokosovým olejem nebo máslem a banánový krém do ní nalijeme. Dáme péct do trouby na 25 minut.

Lehká a výživná banánová omeleta

Po upečení omeletku naporcujeme na díly, ozdobíme nakrájenými banány, posypeme nasekanými vlašskými ořechy a pokapeme medem. Můžeme obměňovat, čím omeletku ozdobíme - např. lesním ovocem, šlehačkou nebo čokoládou. Fantazii a chutím se zde meze nekladou. Strávníci tento lehoučký dezert velice ocení a nemusíte ho podávat jen k snídani, ale pokaždé, když vás bude honit lehká mlsná.

Dobrou chuť!

Jak se vám článek líbil?