zdroj: biooo.cz - Mája Ráblová
I když se marmelády a džemy jeví jako veskrze zdravé ovocné dobroty, není tomu tak. Běžně jsou tvořeny přidaným cukrem a to minimálně z poloviny, želírovací složkou, která bývá složena z deseti a více složek, které nejsou zdravé. A až pak přichází na řadu ovoce. S tímto receptem ale můžete získat ovocnou směs, ve kterém je ovoce hlavní složkou (kolem 80 až 95 %) a zbytek tvoří zdravá semínka.
Co budeme potřebovat:
- Ovoce (čerstvé nebo mražené)
- Chia semínka
- Podle chuti a ovoce například vanilku, skořici, citronovou šťávu, sladící složku pro méně přirozeně sladké ovoce
Jednoduchý postup:
- Čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky, meruňky, broskve, ostružiny, apod. stačí podle chuti rozmačkat vidličkou (předtím případně vypeckovat), nakrájet nebo rozmixovat a v hrnci za stálého míchání přivést k varu.
- Na jeden hrnek ovoce přijde lžíce chia semínek, které k bublajícímu ovoci přimícháte.
- Poté povaříte, dokud směs nezačne houstnout. Je to zpravidla 5 až 10 minut podle toho, jak šťavnaté máte ovoce a jak jsou čerstvá přisypaná chia semínka. Čím čerstvější jsou, tím lépe tvoří z tekutiny gel. Tato chvíle je ideální pro doslazení či jiné dochucení.
- Pak už jen přelijte směs do připravených čistých a suchých skleniček a po uzavření víčkem obraťte skleničky dnem vzhůru. Po 10 minutách obrátíte skleničky nazpět. Díky tomu vydrží džemy déle. Tak a máte hotovo!
Džemy uchovávejte v lednici, kde ještě výsledná směs více ztuhne. Každý druh ovoce vydrží jinak dlouho, ale vzhledem k jednoduchosti receptu, který vám nejspíš i s umytím nádobí nezabere víc jak 20 minut, tvořte tyto džemy primárně k přímé spotřebě.
Osobní tip: Pokud máte starší chia semínka, můžete je rozdrtit v hmoždíři a nebo ještě lépe, rozemlít je v mixéru/drtiči na texturu mouky. Tak budete mít jistotu, že vařené ovoce se promění v džem/marmeládu. A pokud není zbytí, můžete použít i semínka lněná, která mají velice podobné vlastnosti jako semínka chia.