Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Zdravé cukroví, které si zamilujete

zdroj: Shutterstock

Inspirujte se recepty na zdravé vánoční cukroví. Má nízkou kalorickou hodnotu, takže se skvěle hodí pro dietáře i diabetiky.

3 recepty na zdravé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete kila navíc

Věděli jste, že na Vánoce průměrný Čech spořádá 1 kg cukroví? A to není zrovna málo. Pokud se letos nechcete omezovat na mlsání, ale zároveň nechcete ztloustnout, tyto recepty budete zbožňovat. Jsou rychlé, jednoduché a opravdu chutné. 

Nepřítelem štíhlé figury je především kombinace velkého množství cukru, tuku a pšeničné mouky, která je pro mnoho klasických druhů vánočního cukroví typická. Vynikající cukroví si ovšem dokážete vyrobit i bez těchto přísad. A my vám ukážeme, jak na to. 

Jáhlové rafaelo

Nepečené vánoční cukroví, které se skvěle hodí pro diabetiky a dietáře. Neobsahuje totiž žádný cukr! 

Budete potřebovat:

  • 200 g jáhel (v suchém stavu)
  • 500 ml vody
  • 40 ml ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
  • 100 g hrozinek
  • 100 g kokosu
  • špetku soli

 

Postup:

  1. Jáhly propláchněte ve studené vodě a vložte do hrnce s vodou.
  2. Rozinky rozmixujte v hrnečku vody a dejte do hrnce s jáhly.
  3. Přidejte ovocenku a sůl.
  4. Směs přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 20–30 minut, dokud se voda nevypaří.
  5. Mezitím si opražte na pánvičce kokos a polovinu přidejte k hotové jáhlové směsi s rozinkami.
  6. Z vychladlé směsi vyválejte kuličky a obalte je ve zbytku opraženého kokosu.
  7. Kokosové kuličky dejte do lednice a nechte ztuhnout.

Bezlepkové perníčky

Nemají cukr, lepek, mléko ani vejce, a přesto chutnají přímo famózně. Takové je bezlepkové vánoční cukroví v podobě oblíbených perníčků.

Na 1 plech cukroví budete potřebovat:

  • 85 g pohankové mouky
  • 1,5 lžičky rozemletých chia semínek
  • 20 g kokosového oleje
  • 50 g rozinek
  • 1 až 2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce aktivního kvásku
  • 1 lžíce sirupu
  • 1 lžičku kakaa
  • sůl

Postup:

  1. Smíchejte si mouku, chia semínka, perníkové koření, sůl, kakao a kvásek (a případně sirup).
  2. V mixéru si rozmixujte olej s rozinkami a přidejte do mísy se směsí.
  3. Těsto zpracujte a dejte ho přes noc uležet do lednice.
  4. Další den si rozválejte placku, použijte vykrajovátka a povrch perníčků potřete směsí sirupu a oleje (1 lžíce sirupu a 1 lžíce oleje).
  5. Nechte péct 6 až 8 minut na 180 °C.
  6. Hotové perníčky můžete ozdobit podle chuti.

Linecké cukroví bez cukru

Kdo by nezbožňoval tradiční linecké cukroví. Tohle je zdravá varianta, která se stejně jako originál rozpadá na jazyku.

Na 3 plechy cukroví budete potřebovat:

Těsto:

  • 3 šálky špaldové mouky
  • 3 šálky kukuřičné mouky
  • 20 dkg kokosového oleje
  • 1 vejce (nebo šlem z lněného semínka)
  • 2 lžíce sladu

Ozdobení:

  • Karobová poleva
  • Mleté vlašské ořechy
  • Marmeláda bez cukru

Postup:

  1. Ušlehejte si kokosový olej, slad a vejce/lněné semínko.
  2. Postupně přisypávejte směs mouky a vypracujte těsto.
  3. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte 1 den odležet.
  4. Těsto vyválejte, vykrájejte tvary a nechte péct 8–9 minut na 175 °C.
  5. Po vychladnutí namočte polovinu lineckého cukroví do karobové polevy a posypte oříšky.
  6. Na spojování obou polovin cukroví použijte marmeládu bez cukru.

Přejeme příjemné vánoční mlsání!