zdroj: Shutterstock
Inspirujte se recepty na zdravé vánoční cukroví. Má nízkou kalorickou hodnotu, takže se skvěle hodí pro dietáře i diabetiky.
3 recepty na zdravé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete kila navíc

Věděli jste, že na Vánoce průměrný Čech spořádá 1 kg cukroví? A to není zrovna málo. Pokud se letos nechcete omezovat na mlsání, ale zároveň nechcete ztloustnout, tyto recepty budete zbožňovat. Jsou rychlé, jednoduché a opravdu chutné.
Nepřítelem štíhlé figury je především kombinace velkého množství cukru, tuku a pšeničné mouky, která je pro mnoho klasických druhů vánočního cukroví typická. Vynikající cukroví si ovšem dokážete vyrobit i bez těchto přísad. A my vám ukážeme, jak na to.

Jáhlové rafaelo
Nepečené vánoční cukroví, které se skvěle hodí pro diabetiky a dietáře. Neobsahuje totiž žádný cukr!
Budete potřebovat:
- 200 g jáhel (v suchém stavu)
- 500 ml vody
- 40 ml ovocenky (ovocný koncentrát bez cukru)
- 100 g hrozinek
- 100 g kokosu
- špetku soli

Postup:
- Jáhly propláchněte ve studené vodě a vložte do hrnce s vodou.
- Rozinky rozmixujte v hrnečku vody a dejte do hrnce s jáhly.
- Přidejte ovocenku a sůl.
- Směs přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 20–30 minut, dokud se voda nevypaří.
- Mezitím si opražte na pánvičce kokos a polovinu přidejte k hotové jáhlové směsi s rozinkami.
- Z vychladlé směsi vyválejte kuličky a obalte je ve zbytku opraženého kokosu.
- Kokosové kuličky dejte do lednice a nechte ztuhnout.

Bezlepkové perníčky
Nemají cukr, lepek, mléko ani vejce, a přesto chutnají přímo famózně. Takové je bezlepkové vánoční cukroví v podobě oblíbených perníčků.
Na 1 plech cukroví budete potřebovat:
- 85 g pohankové mouky
- 1,5 lžičky rozemletých chia semínek
- 20 g kokosového oleje
- 50 g rozinek
- 1 až 2 lžíce perníkového koření
- 1 lžíce aktivního kvásku
- 1 lžíce sirupu
- 1 lžičku kakaa
- sůl

Postup:
- Smíchejte si mouku, chia semínka, perníkové koření, sůl, kakao a kvásek (a případně sirup).
- V mixéru si rozmixujte olej s rozinkami a přidejte do mísy se směsí.
- Těsto zpracujte a dejte ho přes noc uležet do lednice.
- Další den si rozválejte placku, použijte vykrajovátka a povrch perníčků potřete směsí sirupu a oleje (1 lžíce sirupu a 1 lžíce oleje).
- Nechte péct 6 až 8 minut na 180 °C.
- Hotové perníčky můžete ozdobit podle chuti.

Linecké cukroví bez cukru
Kdo by nezbožňoval tradiční linecké cukroví. Tohle je zdravá varianta, která se stejně jako originál rozpadá na jazyku.
Na 3 plechy cukroví budete potřebovat:
Těsto:
- 3 šálky špaldové mouky
- 3 šálky kukuřičné mouky
- 20 dkg kokosového oleje
- 1 vejce (nebo šlem z lněného semínka)
- 2 lžíce sladu

Ozdobení:
- Karobová poleva
- Mleté vlašské ořechy
- Marmeláda bez cukru

Postup:
- Ušlehejte si kokosový olej, slad a vejce/lněné semínko.
- Postupně přisypávejte směs mouky a vypracujte těsto.
- Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte 1 den odležet.
- Těsto vyválejte, vykrájejte tvary a nechte péct 8–9 minut na 175 °C.
- Po vychladnutí namočte polovinu lineckého cukroví do karobové polevy a posypte oříšky.
- Na spojování obou polovin cukroví použijte marmeládu bez cukru.
Přejeme příjemné vánoční mlsání!