Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Co takhle v zimě něco teplého do žaludku?

zdroj: Shutterstock

Ať se nám to líbí nebo ne, počasí je jak na horské dráze a nízké teploty odchází i se nemilosrdně vrací. No a právě pro takové případy dnes přicházíme s několika skvělými recepty na teplé, hutné polévky, které si můžete právě v takových chladných dnech udělat. Tradiční vývary jsou také skvělé, ale husté krémové polévky Vás rozhodně zasytí na mnohem delší dobu, tak se na ně pojďme společně podívat!

Jen rajčatová to může být

První pochoutkou, na kterou se vrhneme, bude skvělá polévka z pečených rajčat a červených paprik. Recepty na různé variace téhle polévky doslova zbořily internet. Pokud ale přece jen ještě nemáte tenhle skvělý recept zařazený mezi své stálice, dovolte nám Vás alespoň trochu navnadit.

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg rajčat
  • 2 červené papriky
  • 1 větší cibuli
  • Celou paličku česneku
  • Olivový olej
  • Bujon nebo vývar
  • Sůl a pepř

Postup:

Nejprve si nakrájíme rajčata, papriky i cibuli na stabilní kousky, nejlépe půlky nebo čtvrtky, a vše vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Přidáme také celou paličku česneku, odřízneme z ní vršek, který následně zakryjeme alobalem, aby se nám při pečení úplně nevysušil. Všechno zalijeme trochou olivového oleje a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 - 230 °C na takovou půlhodinku. Po vyndání z trouby můžeme pro jemnější chuť zbavit rajčata a papriky slupky, česnek snadno vymáčkneme z celistvé paličky a všechno, co bylo v troubě, přemístíme do hrnce, ve kterém na nás už čeká vývar nebo voda (s bujonem či bez, to je na Vás a ani jedno není špatně). Vše už společně jen na chvilku povaříme a nakonec sáhneme po tyčovém mixéru a celé to do jemna rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem a můžeme vychutnávat! Doporučujeme servírovat buď s čerstvým chlebem nebo sýrovým toastem (ač se Vám tato kombinace může na první poslech zdát zvláštní, později nám poděkujete).

Francouzská delikatesa jak má být

Pokud máte dost trpělivosti a zároveň si rádi pochutnáte na něčem opravdu delikátním, máme pro Vás tip. Jedná se totiž o skvělou cibulovou polévku podle francouzského receptu. Pokud byste se snad zalekli nutnosti trpělivosti tak se rozhodně nemusíte bát, protože postup je velmi jednoduchý, jen je na něj potřeba chvilka času.

Co budeme potřebovat:

  • Světlý chleba na krutony
  • 6 středních cibulí
  • 3 lžičky másla (pod cibuli)
  • bobkový list
  • 2 stroužky česneku
  • tymián
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 bramboru
  • 1 litr vývaru
  • sůl a pepř

Postup:

Nejprve začneme tím, že si nakrájíme cibule na půlkolečka a na másle je začneme zlehka zpracovávat. Přihodíme bobkový list, tymián, nastrouháme česnek a vaříme zhruba půl hodinky - dokud cibule nezkaramelizuje, samozřejmě za (téměř) stálého míchání, aby se cibulka nepřichytla. Poté podlijeme bílým vínem, nakrájíme si bramboru na malinké kostičky, přidáme k cibuli, celé to zalijeme vývarem, osolíme a opepříme a necháme vařit dalších 20 minut. Během procesu přípravy samotné polévky si také nakrájíme náš světlý chleba (spíše připomínající bagetu) na tenké plátky a necháme z něj udělat v troubě krutonky. Když máme cibulový základ uvařený, vyndáme si bobkový list a zbytek směsi ponorným mixérem důkladně do hladka rozmixujeme. Pak už zbývá si akorát nastrouhat sýr - samozřejmě Francouzi dávají svůj "Gruyère nebo Comté", ale nám postačí jakýkoliv sýr, který nám chutná a hlavně který budeme mít po ruce. Poté si cibulačku nalijeme do misky, která se snese s vysokými teplotami v troubě, na vrch dáme opečené krutony a zasypeme právě nastrouhaným sýrem. Necháme v troubě na vysokou teplotu asi tak 15 minut a pak už si můžeme vychutnávat naprosto luxusní pochutinu.

Dýňovka v jakémkoliv ročním období

dýně se dá udělat spousta výborných jídel - od polévky přes těstoviny až po různé příkrmy pro nejmenší nebo sladké buchty. Kromě cenové dostupnosti Vás ale dýně může příjemně překvapit i svými zdravotními benefity. Pomáhá nám totiž při problémech s žaludkem, při onemocnění slinivky a sleziny a nové vědecké výzkumy dokonce polemizují o prevenci nádorových onemocnění. A i když je zrovna dýňová polévka neodmyslitelně spojovaná s podzimem, určitě není nic na tom, vychutnávat si ji i v jiném ročním období.

Co budeme potřebovat:

  • 1 dýni hokaido
  • 2-3 menší brambory
  • 1 střední cibuli
  • 1 kostka bujonu
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • olej (jen pod cibulku)
  • 2-3 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • 1 nastrouhaný muškátový oříšek
  • smetana na vaření
  • petrželka
  • zakysaná smetana

Jak na to:

Nejprve začneme přípravou dýně, kterou si omyjeme, očistíme, vydlabeme dužinu se semínky a nakrájíme na menší kostky, stejně jako brambory (pokud máte dýni hokaido, nemusíte vnější kůru loupat). Poté si najemno nakrájíme cibulku a dáme ji na troše oleje osmahnout do sklovata. K připravené cibulce přidáme dýni a brambory, lehce orestujeme a následně podlijeme vodou, aby bylo vše akorát ponořeno, přidáme bujon, sůl, pepř, kmín a necháme přikryté vařit do změknutí, cca 40 minut. Po uvaření odstavíme z plotny, přidáme smetanu na vaření, česnek a petržel a tyčovým mixérem vše rozmixujeme. Polévku vrátíme na plotnu, přidáme muškátový oříšek, trochu sójové omáčky a případně ještě dochutíme solí a pepřem. Konzistence má být hustá, ale pokud je pro vás hustá až moc, vraťte ji na plotnu a přidejte trochu mléka. Podáváme se lžící zakysané smetany, případně kdo by chtěl, může posypat opraženými dýňovými semínky.