Proč pot páchne a co ho ovlivňuje?

5,0 5
9

Proč pot páchne a co ho ovlivňuje?zdroj: stocksnap.io

Napadlo vás někdy, proč děti nepáchnou potem, i když jsou celé zpocené od celodenního běhání? Lidské tělo totiž do puberty produkuje jen jeden určitý druh potu, který není úplně lákavý pro bakterie, které právě způsobují onen nepříjemný zápach. Existují ale i další faktory, které ovlivňují pach potu.

Proč se tělo potí?

Hlavní funkcí pocení je ochlazení těla ve chvíli, kdy se začne přehřívat, respektive slouží jako ochrana před následky z přehřátí. Tělo se začne přehřívat, pokud se okolní nebo vnitřní teplota zvýší. Jako okolní teplota se myslí jednoduše třeba letní teploty. Přehřívání na základě vnitřních podnětů se myslí například stimulace svalů (cvičení). Potní žlázy jsou stimulovány nervy, které svojí činností reagují na několik podnětů:

  • zprávy z mozku, že se tělo přehřívá
  • hormony
  • emoce
  • fyzická aktivita

Co je to pot a z čeho se skládá?

Lidské tělo má dva druhy potních žláz. Jedním z nich jsou tzv. ekrinní potní žlázy, které má člověk již od svého narození a pokrývají většinu část těla, nejvíce jich ovšem najdeme na ploskách nohou, dlaních, čele, tvářích i podpaží. Ekrinní potní žlázy vylučují bezpachou, průhlednou tekutinu, která svým odpařováním z povrchu pokožky zprostředkovává tělu ochlazení. Druhým typem potních žláz jsou tzv. apokrinní, které se aktivují během puberty. Apokrinní žlázy se vyskytují hlavně v genitální oblasti a v podpaží a produkují o něco hutnější tekutinu než žlázy ekrinní.

Zcela mylně se většina lidí domnívá, že pot je tvořen z toxinů. Pravda je ovšem taková, že z 99 % tvoří pot pouze voda a zbytek je hlavně sůl, pak také sacharidy, bílkoviny a moč. Pokud jste se někdy zapotili tak, že se vám udělal i třeba takový ten potní knírek a vy jste se trochu olízli, určitě jste cítili hlavně slanou chuť a vlastně žádný zápach.

Co způsobuje silně zapáchající pot?

  1. Bakterie. Pokud váš pot poněkud intenzivně smrdí, pak se vám v jistých partiích usadily bakterie. Pot je ve skutečnosti bezpachý, ale jakmile se setká se svrchní částí pokožky, kterou běžně osidlují bakterie, tyto bakterie snědí pot a následně ze sebe vyloučí jakýsi “odpad”, který právě tak nepříjemně a typicky páchne. Bakterie si ovšem pochutnávají hlavně na apokrinním potu - tedy na tom, který je hutnější, má mléčné zabarvení a obsahuje tuky a bílkoviny. Proto vám například pot na čele nesmrdí, kdežto v podpaží ano.
  2. Geny. Na to, jak moc se člověk potí, mají vliv i geny, tedy biologická predispozice. Pokud vaši rodiče/předci trpěli na větší množství potu, je nutné upozornit na rovnici, kde více potu znamená také více bakterií, více bakterií živících se potem znamená více “exkrementů”, a více “exkrementů” znamená intenzivněji páchnoucí pot.
  3. Strava. Konkrétní jídla a pití mohou zvýšit zápach potu. Potraviny, které mají silnou vůni (cibule, česnek) nebo jídla, která jsou silně kořeněná (curry koření), mohou způsobit znatelnější pach potu. Stejně tak působí i třeba alkohol, kofein nebo tabák, který může být vyloučen skrze potní žlázy. Dokonce i lidé, kteří často dietují a snaží se zredukovat váhu, mohou zpozorovat intenzivnější pach potu. Je to z toho důvodu, že tuky a bílkoviny, které se tzv. spálily, se uvolnily do potních žláz a pak si na nich pochutnaly bakterie. Spalováním se tedy na pokožku dostane více tuků, to znamená více stravy pro bakterie, tím pádem i více pachu.
  4. Onemocnění. Konkrétní onemocnění mohou také způsobovat silnější pach potu. Lidé trpící cukrovou mohou například vyprodukovat pot připomínající aceton, protože jejich tělo má nízké zásoby inzulinu, anebo je rezistentní vůči inzulinu. Bez inzulinu tělo nedokáže strávit cukr a namísto toho začne spalovat svůj vlastní tuk - a to znamená více potravy pro bakterie.

Pokud váš pot páchne až nezdravě intenzivně, zkuste zapřemýšlet nad svojí životosprávou a životním stylem. Zkuste vynechat kořeněná jídla, omezte sůl, zařaďte do svého jídelníčku více neupravené zeleniny a ovoce. Cvičte a samozřejmě dodržujte správnou hygienu, abyste zamezili množení bakterií.

Jak se vám článek líbil?