zdroj: biooo.cz
I když je venku pořádné horko, tak čerstvě upečený letní koláč by neměl v kuchyni chybět. Křupavé těsto a sladká náplň... to je oč tu běží. Zkuste si ale tentokrát koláč upéct trošku zdravěji a místo obyčejného bílého cukru použijte stévii. Prášková stévie je čistě přírodní sladidlo, které neobsahuje žádné kalorie, ale svou sladkou chutí překoná několikanásobně obyčejný cukr. Stévie se vůbec nebojte, péct s ní je jednoduché a zvládnete to určitě na jedničku.
Přejít na sekci článku:
Jak na křehké těsto se stévií
zdroj: biooo.cz
Křehké těsto patří mezi velmi oblíbená těsta. Uděláte z něho jablečný nebo tvarohový koláč, křehké je i linecké a další čajové pečivo. Navíc receptů, těch nejlepších a zaručených, na křehké těsto existuje nepočítaně. No a víte, že křehké těsto si můžete udělat i se stévií?
Budete potřebovat:
250 g hladké mouky
120 g másla
5 vaječných žloutků
1,5 lžičky stévie
štipku soli
Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience. Mouku prosejte, přidejte štipečku soli a stévii. Promíchejte. Pak postupně po jednom přidávejte žloutky a vmíchejte je do mouky. Máslo použijte čerstvě vytažené z ledničky, nakrájejte ho na malé kousky a vmíchejte do mouky. Pak rukou rychle vypracujte hladké těsto a dejte ho odpočinout. 1,5 lžičky stévie neudělá těsto přehnaně sladké, takže pro sladší těsto přidejte trošku stévie. Chuť těsta je sice mírně odlišná, než kdyby bylo s cukrem, ale to neznamená, že je horší. Je prostě jen jiná, je méně nápadná, a nechává tak vyniknout lépe chuti náplně. Těsto bude mít také trošku drolivější a křehčí konzistenci než s práškovým cukrem. Tradičnější chuti a konzistence těsta dosáhnete, pokud do těsta přidáte i trošku obyčejného cukru.