Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Křehký koláč se stévií

Křehký koláč se stévií Upečte si křupavý koláč ze stévie.
Hana Bartušková
5,0 5
1

Křehký koláč se stévií zdroj: biooo.cz

I když je venku pořádné horko, tak čerstvě upečený letní koláč by neměl v kuchyni chybět. Křupavé těsto a sladká náplň... to je oč tu běží. Zkuste si ale tentokrát koláč upéct trošku zdravěji a místo obyčejného bílého cukru použijte stévii. Prášková stévie je čistě přírodní sladidlo, které neobsahuje žádné kalorie, ale svou sladkou chutí překoná několikanásobně obyčejný cukr. Stévie se vůbec nebojte, péct s ní je jednoduché a zvládnete to určitě na jedničku.

Přejít na sekci článku:

Jak na křehké těsto se stévií

Jak na křehké těsto se stévií zdroj: biooo.cz

Křehké těsto patří mezi velmi oblíbená těsta. Uděláte z něho jablečný nebo tvarohový koláč, křehké je i linecké a další čajové pečivo. Navíc receptů, těch nejlepších a zaručených, na křehké těsto existuje nepočítaně. No a víte, že křehké těsto si můžete udělat i se stévií?

Budete potřebovat:

250 g hladké mouky

120 g másla

5 vaječných žloutků

1,5 lžičky stévie

štipku soli

Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience. Mouku prosejte, přidejte štipečku soli a stévii. Promíchejte. Pak postupně po jednom přidávejte žloutky a vmíchejte je do mouky. Máslo použijte čerstvě vytažené z ledničky, nakrájejte ho na malé kousky a vmíchejte do mouky. Pak rukou rychle vypracujte hladké těsto a dejte ho odpočinout. 1,5 lžičky stévie neudělá těsto přehnaně sladké, takže pro sladší těsto přidejte trošku stévie. Chuť těsta je sice mírně odlišná, než kdyby bylo s cukrem, ale to neznamená, že je horší. Je prostě jen jiná, je méně nápadná, a nechává tak vyniknout lépe chuti náplně. Těsto bude mít také trošku drolivější a křehčí konzistenci než s práškovým cukrem. Tradičnější chuti a konzistence těsta dosáhnete, pokud do těsta přidáte i trošku obyčejného cukru.