Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Křehký koláč se stévií

5.0 5
1

Přejít na sekci článku:

A co na to? Třeba jablka!

A co na to? Třeba jablka! zdroj: biooo.cz

Křehké těsto můžete naplnit čímkoliv. Třeba tvarohem, švestkami, hruškami, broskvemi nebo jakýmkoliv dalším sezónním ovocem. Nejtradičnější jsou jablka. Jak na trošku netradiční jablečnou náplň?

5 jablek

5 vaječných bílků

hrst hrozinek

dvě lžíce cukru nebo trošku stévie

Našlehejte vaječné bílky. Díky bílkům bude náplň jemná a nadýchaná, výsledný koláč bude šťavnatý a k nakousnutí. Do tuhého sněhu vmíchejte nastrouhaná nebo nadrobno nakrájená jablka. Podle chuti a podle sladkosti jablek doslaďte cukrem nebo stévií. Kvůli chuti je vhodné sladit některým z aromatických cukrů, třeba tmavým třtinovým. Podle osobních preferencí můžete přidat hrozinky, oříšky nebo semínka. A nebo cokoliv jiného, na co si vzpomenete.

Odpočinuté těsto vyndejte z ledničky a vyválejte podle své formy. Těsto vyložte do koláčové formy a pokryjte náplní. Okraje těsta zahněte přes koláč. Pečte zhruba 20 – 30 min na 180 °C, dokud koláč nezíská zlatavou barvu. Určitě teplotu nezvyšujte, protože vaječné bílky se rády a rychle připalují. Koláč nechte ideálně vychladnout a odležet... a nebo do něj hned zakrojte jako u nás doma.