Přejít na sekci článku:
Nedokonale upečené
zdroj: biooo.cz
Tajemstvím lávového dortu je nedopečené čokoládové jádro, které se po zakrojení dortu rozteče jako tekutá láva. Odtud ten název: lava cake. Abyste takového tekutého jádra dosáhli, je nutné dodržet maximální dobu pečení a těsto před pečením zchladit. Při vysokých teplotách a krátké době pečení se pak studené jádro nestihne zcela upéct, a vznikne tak čokoládové tekuté srdíčko dortu.
Plné formičky tedy dejte na minimálně půl hodiny do mrazáku, nejvíce se mi osvědčilo nechat formičky s těstem v chladu zhruba hodinu. Formy vkládejte do trouby vyhřáté na 230 – 250 °C a pečte zhruba 8 – 10 minut. Spíše méně než více, záleží také na tom, jaké formičky použijete, u keramických to trvá trošku déle. Po upečení by těsto mělo být spíše tmavé na okrajích a dokonale propečené po celém povrchu. Po vyklopení z formy může být povrch tmavě hnědý.
Těsto si můžete připravit i několik dnů dopředu. Dejte ho do formiček, které zamrazíte a necháte klidně několik dnů v mrazáku. Poté ho dejte péct až těsně před konzumací, jen počítejte s tím, že je lepší prodloužit dobu pečení zhruba na 9 – 11 min, opět záleží na formičkách. Je lepší se orientovat podle vzhledu těsta, v okamžiku, kdy střed povrchu těsta zesvětlá a je upečený, je na čase vytáhnout z trouby.