zdroj: pixabay.com
Smoothie je v poslední době trend, který jde napříč snad všemi výživovými trendy. Zařazují jej do svého jídelníčku nejen lidé, kteří se stravují raw, ale také vegani a vegetariáni, lidé vyznávající fitness, paleo nadšenci a prostě všichni, kteří chtějí svůj životní styl trochu víc ozdravit. Ačkoliv je smoothie v Evropě a Americe aktuálním trendem, v oblastech Tichomoří toto studené, syrové (a většinou) ovocné pyré s oblibou konzumují už po několik staletí. Před tím, než byl vynalezen mixér, se smoothie vyrábělo drcením a následným pasírováním ovoce.
Co na smoothie říká ájurvéda?
Asi nejvíce zastánců má smoothie u příznivců raw stravování. Ti na tento ovocný nápoj nedají dopustit a zařazují jej i několikrát denně. Na smoothie se však nedívá moc dobře ájurvéda a makrobiotika. Podle těchto alternativních medicín konzumace smoothie náš organismus příliš ochlazuje a oslabuje naše zažívání a rozhodně se nedoporučuje kvůli přílišnému chladu konzumace smoothie v zimě. V zimě je navíc příprava smoothie ztížená nedostatkem lokálního čerstvého ovoce a zeleniny.
Nicméně ať už se podle makrobiotiky nebo ájurvédy řídíte nebo ne, pravda je taková, že každému sedí něco jiného. Někdo na smoothie nedá dopustit a druhému se naopak špatně tráví. Smoothie má velkou výhodu, že do něj „schováte“ velké množství ovoce (a případně zeleniny), proto je vynikající hlavně pro ty, kteří mají problém do sebe během dne dostat potřebné množství vitaminů a pro ty, kteří zvýšený přísun živin potřebují třeba kvůli zotavování z těžké nemoci.
Dobré vědět, než se do přípravy smoothie pustíte
Pro přípravu smoothie také existuje pár doporučení, jež by měly usnadnit jejich stravitelnost a zajistit, aby z nich vaše tělo využilo maximum obsažených živin. Obecně se nedoporučuje míchat ovoce a zeleninu. Každá tato složka se totiž tráví jinak dlouhou dobu a citlivějším jedincům může jejich smíchání udělat v zažívání nepořádek. Listová zelenina se může míchat s ovocem i zeleninou, protože působí neutrálně. Také se nedoporučuje přidávat do smoothie ořechy, jako to mají ve zvyku raw a vegani, zejména v podobě ořechových mlék. Ořechy se totiž ze všech potravin na rostlinné bázi tráví nejdéle a měly by se jíst samostatně, ideálně na konci dne.
Těmito radami se můžete, ale samozřejmě nemusíte doslova řídit. Prostě zkoušejte, experimentujte, poznávejte své tělo a zjišťujte, co právě jemu nejvíc sedí. Příprava smoothie je hra, při které se kreativitě a různým kombinacím meze nekladou. A kdy jindy je nejlepší doba na jeho vyzkoušení než právě léto, kdy je všude kvanta čerstvého ovoce i zeleniny?
Přejít na sekci článku:
Jak smoothie správně poskládat?
zdroj: pixabay.com
Při skládání jednotlivých surovin do mixéru se obecně postupuje od těch nejměkčích po nejtvrdší. Úplně naspod přijde nějaké hodně vodnaté suroviny, na ně můžete dát trochu tvrdší a pak už jen smoothie dolaďujete po chuťové či výživové stránce různými vychytávkami.
Tekutá složka
Do spodní tekuté složky patří na vodu bohaté ovoce, které po pár otáčkách mixéru vytvoří tekutinu, ve které se velice snadno rozmixují i tvrdší kousky ovoce. Navíc pak nemusíte smoothie zbytečně ředit vodou. Takovýmto šťavnatým ovocem jsou například pomeranče, grapefruity nebo teď právě v sezoně vodní meloun. Z měkčí zeleniny lze použít třeba okurku. Pokud nemáte nic z toho po ruce, můžete jako základ použít třeba fresh z odšťaveného ovoce, vodu z mladého kokosového ořechu, březovou šťávu nebo prostě smoothie do pitelné konzistence doředit klasickou vodou. Pokud použijete jako tekutý základ smoothie mléko (nejlépe domácí rostlinné), získáte lahodný smoothie-milkshake.
Pevnější složka
Na tekutou složku dejte trochu pevnější kousky ovoce či zeleniny, pořád ale platí, že by neměly být moc tvrdé, jinak se smoothie nerozmixuje úplně do hladka. Přidat můžete broskve, hrušky, různé bobulovité ovoce, jako jsou maliny, rybíz, ostružiny či borůvky, které smoothie doslova napěchují antioxidačními vitaminy. Ze zeleniny je vhodná třeba mrkev nebo řepa.
Zelená složka
Přichází řada na trochu toho listí. Smoothie je totiž geniální pro ty, kteří třeba nemají rádi listovou zeleninu a takový salát si nedají ani jednou do měsíce, natožpak každý den, jak by správně měli. Můžete tak velice snadno dostat dávku enzymů a minerálů i do svých dětí, které se na salát většinou moc nadšeně netváří. Když totiž dodržíte správný poměr a to 2/3 ovocné složky a 1/3 listové zeleniny, smoothie zůstane krásně sladké po ovoci a nikdo si rozmixovaných lístků salátu ani nevšimne. Naprosto neutrální a nerozpoznatelnou chuť má v takovém poměru třeba špenát, kadeřavá kapusta, ale i klasický salát. „Zelené“ můžete přidat i v podobě kopřiv nebo pampeliškových listů.
Něco navíc
Právě jste napěchovali mixér spoustou ovoce a zeleniny a už v této chvíli byste si připravili opravdu výživný nápoj. Pokud však chcete jít ještě dál, právě teď přichází na řadu různé superpotraviny, kterými můžete smoothie nejen obohatit, ale i ochutit. Mezi ty klasické patří hlavně mladý ječmen, spirulina a chlorella nebo třeba čerstvá dužina z Aloe vera. Hodí se, i když zrovna nemáte čerstvou listovou zeleninu do „zelené části“ smoothie. Skvělý je také čerstvý zázvor či kurkuma, které působí jako přírodní antibiotika a zároveň trochu tlumí ochlazující účinek smoothie. Výborné jsou také různé bylinky, které zlepší zažívání a dodají i zajímavou chuť. Teď v létě je akorát v sezoně čerstvá máta nebo levandule. Přidat můžete i jedlé květy, jako jsou třeba sedmikrásky nebo okvětní plátky růží.
Pokud se vám zdají použité suroviny málo sladké, přidejte pár sušených fíků či datlí. Pro větší sytost smoothie je ideální hrstka ovesných vloček, na dodání energie se zase hodí lžíce nepraženého kakaa nebo guarany. Hotové smoothie pak můžete ještě dozdobit sušeným ovocem nebo semínky.