Japonský zelený čaj

5,0 5
3

Přejít na sekci článku:

Další druhy japonských čajů

Další druhy japonských čajůzdroj: shutterstock.com

Genmaicha – se vyrábí z lístků Banchy nebo Senchy (kvalitnější druhy). Během výroby je k čaji přidána pražená rýže, která čaji dodá lehce ořechový a nahořklý nádech. Jeho chuť je velice specifická. Japonci ho pijí především k sushi a rybím pokrmům.

Hojicha – vyrábí se ze zestárlých lístků Banchy. Jeho lístky jsou mírně pražené, což čaji dodává lehce oříškovou kouřovou chuť. Zrovna tak jako Genmaichu, tak i Hojichu Japonci konzumují převážně k jídlu.

Tamaryokucha – je čaj vysoké kvality a při výrobě se u něj jako u jediného japonského čaje používá čínská zpracovatelská technika. Tamaryokucha má nefritovou (zelenou) barvu a jemnou travnatou chuť. Při jeho výrobním cyklu se může použít i metoda lehkého pražení, což čaji dodá výraznější chuť.

Kukicha – je slabý čaj, který je snadno rozpoznatelný od ostatních čajů tím, že je tvořen světle zelenými stonky a řapíky. Jedná se o vedlejší produkt výroby jiných listových čajů. Vzhledem k tomu, že obsahuje málo kofeinu, je vhodný pro děti nebo pro popíjení do dlouhých nočních hodin.

Kokeicha – je silně povzbuzující čaj, který byl vyroben pro evropský a americký trh. Nutno poznamenat, že v Japonsku ho skoro nikdo nezná. Vyrábí se z prachu (kvalitního prachu) jiných lístkových čajů. Přiléváním vody a rostlinného pojiva (rýže) vznikne pasta, která se protáhne přes dřevěné síto. Vzniklé nudličky se po usušení nastříhají na malé lístky.

Matcha – unikátní práškový čaj. Vyrábí se z lístků první jarní sklizně ze zastíněných plantáží, stejně jako Gyokuro. Po napařování a sušení se lístky zbaví stonků, neboli se odžilkují a zbylé lístkové „vločky“ se silně zmrazí a následně rozemelou na jemný sytě zelený prášek. Kvalita Matchy se pozná dle barvy, čím zelenější, tím kvalitnější, naopak méně kvalitní mívají zbarvení do šeda či do žluta. Právě vysokojakostní Matcha je používána na čajové obřady, které mají etický a kulturně filozofický rozměr. Obřad je o vztahu hosta a hostitele, má velmi komplikovaný průběh a žáci se jej učí prakticky celý život. Matcha se v poslední době dostává do podvědomí „západního“ světa pro své silně povzbudivé a zdravotní účinky. Slouží i k běžnému pití, ale také se používá do různých potravinářských produktů, zejména pak při výrobě zmrzliny.

Benifuki zelený čaj – jde o čistý přírodní čaj vyvinutý japonskými vědci v Institutu pro vývoj zdravých potravin na počátku devadesátých let minulého století. Obsahuje mnohonásobně více katechinů (zejména epigalokatechingalátu) než ostatní čaje a tím se stává zdravotně nejpůsobivějším ze všech japonských zelených čajů. Tento nápoj působí blahodárně na lidský organismus. Je vhodný především pro alergiky, jedince trpící sennou rýmou, atopickým ekzémem a zahleněním.

Benifuki černý čaj – jedná se o speciální fermentovaný čaj, který má přibližně stejné zdravotní účinky jako Benifuki zelený. Jeho chuť má jemný nádech čokolády s ovocnými podtóny. Čaj se může podávat jak horký, tak i ledový.

Příprava japonských zelených čajů je ve směs v mnoha případech stejná. 4- 6 gramů lístků zalijeme 70°C převařenou vodou (černý čaj 90- 100°C) do 0,3l velké nádoby, první nálev slijeme po jedné minutě a další necháme louhovat 15- 20 vteřin a následně přes sítko přelijeme do hrníčku nebo slijeme ihned. Tímto způsobem můžeme z lístků čaje připravit 6- 7 nálevů. Způsob přípravy je vždy individuální záležitostí podle vlastních zkušeností.

Ptáte se, proč pít japonský zelený čaj? Jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou nezpochybnitelné. Nejenom to, že naše tělo zbavuje toxických látek (a to ze všech kategorií čajů asi nejvíce), ale také slouží jako prevence proti chorobám. Při jeho pití si ho postupem času zamilujete a nebudete chtít pozřít nic jiného, než právě japonského „zelenáče“.