Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Problematika medu

Problematika medu Je váš med skutečně med a nebo máte doma náhražku plnou chemických antibiotik?
Pavlína Klaudová
3,6 5
7

Problematika medu zdroj: unsplash.com

Máte rádi med? Kde ho kupujete? Pokud v supermarketu, dáváte si pozor na to, co obsahuje a jestli je kvalitní? Je vůbec důležité se o to zajímat? Ano, určitě to důležité je. Protože u certifikovaného medu musí výrobci splňovat poměrně přísná kritéria, na které supermarkety a jejich dodavatelé nehledí, sice ne všichni, ale ve veliké míře se kvalitou moc nezaobírají a výrobci medy velmi často pančují.

Certifikovaný med musí pocházet z ekologického zemědělství, nesmí obsahovat stopy GMO, včely musí mít zajištěny kvalitní životní podmínky, extrakce medu musí probíhat podle přísně daného postupu, zpracování a obalové materiály musí být šetrné nejen k medu samotnému, ale také k životnímu prostředí.

Takový med nesmí být kontaminovaný pesticidy. Certifikační praxe organického medu se zaobírá také konzultacemi ohledně půdy, v které jsou rostliny, z nichž med pochází, pěstovány a mírou znečištění ovzduší v okruhu pěti kilometrů kolem organických úlů. Kontroluje se také přítomnost antibiotik v produktu. Organický med musí pocházet z ekologicky čistých oblastí, což je při dnešní míře znečištění ovzduší velmi složité dodržovat. Snad jen netknuté horské oblasti jsou schopny plně vyhovět takovémuto požadavku. U raw organického medu musí být dodrženo to, že nebyly včely krmeny cukrem.

„Med“ versus Raw med

Ne všechny medy jsou na stejné úrovni, obzvláště léčivé a výživové. Když kupujeme med, můžeme se velmi lehce napálit a koupit pančovaný „jako med“. Med může před zpracováním obsahovat spóry, které mohou způsobit smrtící infekci, zvanou botulismus. Aby se tomu zabránilo, může med buď projít pasterizací nebo se zahřeje na teplotu, která je dostatečná k tomu, aby dokázala zabít bakterie. Tento proces nemá žádný vliv na organický stav produktu. Ti, kteří hledají co nejpřirozenější a nejvíce organickou formu medu, by se měli koukat po raw (syrovém) medu. Surový med je nefiltrovaný, bohatý na minerály, antioxidanty, probiotika a enzymy. Má vysoký obsah vitaminů A, B, C, E, minerálů, bílkovin, aminokyselin, hormonů a enzymů a celkově posiluje imunitní systém. Nejlepším medem je ten med, který v sobě obsahuje včelí pyl - jednu z nejvíce výživných superpotravin. Pollen (včelí pyl) je nabitý proteiny, aminokyselinami, napomáhá vyvažovat hodnotu naší stravy, zlepšuje ji, pomáhá zvyšovat obranyschopnost a tělu dodává vitalitu.

Včelí pyl se také používá pro kontrolu váhy, zdraví, krásu a má anti-aging účinky. Když se pyl z medu odstraní, je ochuzený o všechny tyto vlastnosti. Z konvenčních „medů“ se ale pyl odstraňuje a vyskytují se v nich často kontaminanty (pesticidy, antibiotika, GMO). Tyto medy se porůznu falšují sirupy, používají se v nich umělá barviva (amoniak sulfitový-karamel).

Víte, že každá čtvrtá láhev medu vlastně med vůbec není? 76% medů v našich prodejnách neobsahuje včelí pyl. Proto nejsou plnohodnotnými a nenabízejí to, co od medu očekáváme. Pravý med totiž má pyl obsahovat. Trh je doslova zamořen levnými, zdraví škodlivými medy, takže si musíte opravdu velmi dobře vybírat, který med si koupíte.