Rakytník: jídlo, rostlina nebo všelék?

5,0 5
4

Přejít na sekci článku:

Rakytník jako potravina

Rakytník jako potravinazdroj: shutterstock.com

Rakytník řešetlákový se využívá i jako potravina. Plody se dají užívat čerstvé, nebo jsou z něj připravovány sirupy, rakytníkové šťávy s dužinou, rakytník do jogurtu či džemy a marmelády. Pro přípravu čaje a rakytníkového oleje se oprané plody nejdříve rozmixují a přecedí a poté se slupky suší. Čaj se připravuje z celých nebo rozmačkaných sušených plodů. Celé plody se dají do hrnce a krátce, asi pět minut se povaří. Doporučuje se pít vlažný a vždy čerstvý. "Té" se dá připravit i z čerstvých či sušených lístků, do kterých lze přimíchat též jiné bylinky (třeba mátu nebo maliník) či plody (např. borůvku). Rakytníkový čaj můžeme míchat také s čajem zeleným nebo černým. Z rakytníku je možné vyrobit i rakytníkový likér. Upozorňuji na to, že užívání rakytníku je sice velmi prospěšné, ale nedoporučuje se k užívání dlouhodobému. A to zejména při vysokém tlaku či revmatickém onemocnění srdce.

Recept na rakytníkový likér

1 kg bobulí rakytníku umeleme a smícháme s 1 l vodky (popř. jiný líh ředěný s vodou). Směs necháme odstát na tmavém místě cca 7 až 10 dní. Potom svaříme 0,5 kg cukru s trochou vody, necháme vychladnout a rakytníkový nálev přecedíme přes plátno a vše společně promícháme. Můžeme zase přecedit přes plátno (není vhodné používat kovové síto, protože dojde ke zničení některých vitaminů, především vitaminu C). Slijeme do lahví a necháme uležet alespoň 2 měsíce. Vytvoří se na něm usazeniny, které nejsou na závadu. Před použitím je dobré potřepat.

A malá perlička na závěr: olej z rakytníku užívali ruští kosmonauté pro doplnění potřebných vitaminů a jako ochranu před zářením :)