Vše o vanilce pravé

5,0 5
1

Vše o vanilce pravézdroj: shutterstock.com

Příjemná vůně vanilky vás uklidní, ale zároveň působí jako afrodisiakum. Vanilka na všechny možné způsoby: od přírodních prostředků pro zlepšení zdraví, přes smyslnou vůni až po kulinářské využití. Prostě vždycky jinak a pokaždé originálně.

Vanilka pravá či také vanilovník plocholistý s latinským názvem Vanilla planifolia je v podstatě teplomilnou popínavou orchidejí z čeledi vstavačovitých původně ze Střední Ameriky, přesněji z jihovýchodní oblasti Mexika a Guatemaly. Své jméno tato vytrvalá rostlina dostala ze španělštiny - la vainilla. Plodem vanilky je její úzká masitá, dužnatá tobolka dlouhá mezi 16-30 cm naplněná černou hmotou kašovité konzistence a obsahující spoustu drobných semen. Není přesně známo, kdy se vanilka začala sušit a využívat k ochucování pokrmů. Avšak už indiánské kmeny v čele se samými Aztéky měli poměrně důkladně vypracovaný způsob zpracování fermentací a získávání vanilinu z vanilky pravé. Aztékové a Toltékové tuto vzácnou rostlinu nazývali tlilxochitl, což v překladu znamená černý lusk. Domovinou vanilky je sice předkolumbijská mezoamerická kultura, ale dnes se kromě Mexika vyváží z Réunionu, Madagaskaru, Indonésie a Tahiti. Většina světové vanilky je druh Vanilla planifolia, běžně známý jako vanilka Bourbon podle bývalého názvu ostrova Réunion - Île Bourbon nebo madagaskarská vanilka. Vanilka pravá se pěstuje právě na ostrově Réunion, na Madagaskaru a v dalších tropických oblastech podél Indického oceánu. K dalším druhům vanilky patří Vanilla tahitensis (tahitian), pěstovaná ve Francouzské Polynésii (jižní Pacifik) a Vanilla pompona rostoucí v západní Indii a ve Střední a Jižní Americe.

Do Evropy se vanilka pravá dostala poprvé v 1. polovině 16. století a téměř ihned se stala velmi žádanou. Vanilka bývá někdy považována za parazitickou rostlinu, ovšem jedná se o omyl. Ve skutečnosti se jedná o tzv. rostlinu epifityckou, což jsou rostliny rozšířené v tropických deštných pralesích a zachytávající se svými krátkými kořeny kmenů a větví stromů. Na výhonech tvoří vanilka žlutobílé vzdušné kořeny, kterými se právě chytá k opoře, tedy ke kmenům stromů. Cizopasníkem není, neboť se přichytává jen povrchu kmene a živiny čerpá z organických zbytků zachycených v kůře. Vanilka vykvétá v období třetího roku žlutozelenými květy. V příznivých podmínkách jsou starší rostliny schopny vytvořit až 60 tobolek za rok. Poté, co se tobolky sklidí, dochází k fermentaci semeníků, jejich barva hnědne a získává se z nich aromatická látka zvaná vanilin.

Komerčně se vanilka pěstuje v oblasti tropů, zejména již zmiňovaném Madagaskaru, Srí Lance, Jávě, Bahamách a Seychelách. Opylování květů vanilky přirozenou cestou je velmi náročné. I proto se jí dařilo v Mexiku, neboť během krátké doby, kdy se květy otevřou a je nutné je opylovat, tak činily včely rodu Melipona žijící pouze na území původního výskytu. Tam, kde se pěstuje vanilka dnes, dochází k umělému opylení jejích květů. Plody vanilky se na rostlině objeví asi v průběhu 7 - 8 měsíců. Po šafránu a kardamomu je vanilka třetím nejdražším kořením na světě. Vzhledem k její vysoké ceně byl v Československu v polovině 20. století vyvinut a patentován ethylvanilin, který je však umělou aromatickou látkou, vyrobenou v laboratoři.

Představte si, že hlavními průmyslovými odběrateli vanilky jsou Pepsi-cola a Coca-cola, jež jí dochucují své hlavní produkty.

Přejít na sekci článku:

Jaké látky vanilka obsahuje a na co působí?

Jaké látky vanilka obsahuje a na co působí?zdroj: shutterstock.com

Nejdůležitější obsahovou látkou vanilky je fenolický aldehyd vanilin, který jí dodává příjemné aroma a sladkou chuť. Dále vanilka obsahuje piperonal, vodu, alkohol, sacharidy, tuk, bílkoviny, stopové prvky - vápník, draslík, hořčík, železo, sodík, fosfor, měď, mangan, vitamin B a omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Vanilka se hojně využívá v potravinářství, parfumerii i ve farmacii. Vyrábí se z ní hodně drahý éterický olej, vanilkový extrakt připravovaný macerací vanilkových lusků v alkoholu, vanilkový prášek či vanilkový cukr.

Upozorňuji na to, že do českého vanilkového cukru se přidává ethylvanilin, nikoli vanilka pravá!

Vedlejší účinky vanilky nejsou známy. Ve vzácných případech se může u citlivějších jedinců objevit alergická reakce.

Už před dávnými časy i v době předkolumbovské Ameriky se vanilka pravá využívala hlavně jako prostředek při horečnatých stavech a jako afrodisiakum. Pro své antimykotické vlastnosti dokáže odstraňovat plísně a choroby způsobené houbami. Pomáhá při dermatitidě, ekzémech a dalších kožních problémech. Dobře působí v případě zánětů, má povzbuzující účinky při únavě a vyčerpání, blahodárně ovlivňuje nervovou soustavu, mozkovou činnost, doplňuje energii, posiluje imunitní systém. Odpradávna je velmi účinným afrodisiakem. Vanilka dále snižuje vysoký krevní tlak, ovlivňuje funkci srdečního svalu, zprůchodňuje cévy a působí při pocitu studených končetin. Vanilka je též skvělým antioxidantem, zabraňuje šíření volných radikálů, podporuje dobré trávení a brání růstu rakovinných buněk. Éterický olej z vanilky působí jako antidepresivum, navozuje pocit štěstí a pohody, účinkuje při nervovém podráždění, nespavosti či nechutenství. Může pomoci též v případě těhotenských nevolností.

Vanilka je hojně využívána i v oblasti kosmetiky. Zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky, přidává se do krémů pro regenerační účely, do dětských olejů, či při výrobě parfémů. Pár kapek éterického oleje z vanilky můžete použít do koupele nebo aromalampy, na rozpálené kameny v sauně či k masážím, a to vždy jen v podobě cca 1-3 kapek v základovém oleji. Po vanilce sladce voní svíčky, přidává se do vonných tyčinek.