Přejít na sekci článku:
Užití vanilky a několik domácích receptů
zdroj: shutterstock.com
Čerstvé vanilkové lusky jsou bez chuti a bez zápachu. Po fermentaci mají intenzivní lahodnou vůni s nádechem lékořice. Provází ji jemná, sladce ovocná nebo smetanová chuť se stopami po rozinkách, švestkách či s náznaky kouře a koření. Za nejlepší a nejjemnější vanilku se tradičně považovala vanilka mexická. Tahitská voní po květech a ovoci, indonéská má výraznou chuť s jemným nádechem kouře a bourbonská vanilka z Madagaskaru a Réunionu má sytou pronikavě smetanovou vůni i chuť.
V kuchyni se vanilka používá k ochucování smetany, krémů, zmrzlin a pudinků. Vanilkou se ochucují dorty, ovocné koláčky a sirupy, v nichž se vaří ovoce bez slupky. Celá tobolka, která se máčela v sirupu či smetaně, se opláchne, usuší a znovu použije. Rozkrojené tobolky se kladou na ovoce, jež se poté peče v troubě. Původně se vanilka využívala při výrobě čokolády. Děje se tomu tak i v dnešní době a navíc se jí obohacuje chuť čaje a kávy. Vanilka též zvýrazňuje sladkou chuť kořenové zeleniny. V Mexiku se kombinuje s tmavými fazolemi. Vanilka je vynikající s jablky, broskvemi, melounem, hruškami, jahodami, ale také s rybami apod. Dobře kombinuje s kardamomem, skořicí, hřebíčkem, chilli a šafránem.
Domácí vanilková tinktura
Semínka ze 2 lusků vanilky zalijte 1 dl 60% lihu nebo čisté pálenky a nechte 2 týdny odpočívat na teplém místě. Denně potřepávejte, aby došlo k uvolnění účinných látek. Po uplynutí potřebné doby přeceďte a berte po 15 kapkách 2x denně po dobu 1 měsíce.
Vanilkové kapky pro radost a pohodu
Smíchejte 2 drcené vanilkové lusky a 1 lžíci bazalky, pak zalijte 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky. Opět ponechejte za pravidelného protřepávání 14 dní odstát. Po uplynutí doby přeceďte a užívejte 3x denně 25 kapek po dobu 1 měsíce.
Čaj proti stresu
Připravte si váš oblíbený čaj a přidejte do něj trochu vanilky - buď esence (extraktu) nebo pravého vanilkového cukru.
Vanilková zmrzlina
Ingredience: 200 g moučkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 45 ml mléka, 1 vanilkový lusk, 1 vanilkový cukr z pravé vanilky, 7 žloutků, 2-3 lžíce strouhané čokolády.
Žloutky utřete společně s oběma cukry do světlé pěny. Dužinu z vanilky povařte v mléce, které jste smíchali se smetanou. Poté přeceďte do pěny ze žloutků a za stálého míchání vařte až do zhoustnutí. Nechte vychladnout a následně dejte zmrazit do ledničky.
Domácí vanilková zmrzlina pro vegany:
Ingredience: 1 plechovka kokosového mléka nebo krému, 2 lžíce kokosového oleje, 1 sojový vanilkový jogurt, 1/2 hrnku javorového sirupu a 1 vanilkový lusk.
Všechny přísady promíchejte a dejte do zmrzlinovače. Pokud ho nemáte, stačí dát zmrzlinu zamrazit. Sice nebude tak hladká a našlehaná, ale o její vynikající chuť určitě nepřijdete!
Domácí vanilkové tonikum
1 nadrcený vanilkový lusk zalijte 2 dl 60% lihu a ponechte 14 dní louhovat na teplém místě. Opět nezapomeňte každý den protřepat. Po uplynutí určené doby přeceďte. Získáte vanilkový koncentrát, který je nutné ředit. Na 2 dcl destilované vody se přidává 1 polévková lžíce tonika. Aplikujte na vyčištěnou pleť vatovým tamponem nebo rozprašovačem. Působí na vyhlazení a zjemnění pleti a činí ji jasnější.
Vyhlazující maska z vanilky
Smíchejte dohromady 2 lžíce vanilkového tonika, 1 lžíci tvarohu a 1 lžičku medu. Vzniklou směs naneste na obličej a oblast dekoltu a nechte asi 30 minut působit. Poté pleť opláchněte vlažnou vodou.