zdroj: istockphoto.com
Proč na podzim zvýšit přísun vitaminu C? Vitamin C je nejen silný antioxidant, předchází opotřebení, poškození a stárnutí organismu, ale také aktivně posiluje imunitní systém a pomáhá urychlit i průběh již probíhajícího onemocnění. Zvýšené užívání vitaminu C je vhodné obzvláště v takzvaných přechodových ročních obdobích, jako je jaro či podzim, kdy dochází k větším výkyvům teplot a změnám počasí nejen v průběhu pár dní, ale také během samotného dne. Ráno a večer je velmi chladno a přes den může teplota dosahovat letních stupňů. Takové teplotní výkyvy může organismus se slabou imunitou odnést minimálně pořádným nachlazením.
Acerola prášek od Naturalis
Plody aceroly svým vzhledem připomínají třešně. Prášek ze sušených plodů aceroly má příjemně nakyslou, lehce sladkou chuť. Plody aceroly jsou typické svým nadprůměrně vysokým obsahem vitaminu C. Působí tedy nejen na zvýšení imunity, ale jejich pravidelnou konzumací můžete získat i zdravím zářící pleť, které se vrásky budou vyhýbat obloukem. Jejich účinek můžete podpořit i vnější aplikací a prášek z aceroly přimíchat do nějaké domácí masky. Prášek z aceroly je také vhodné užívat, pokud se vám často dělají modřiny nebo máte obecně špatnou srážlivost krve. Obsažený vitamin C totiž pomáhá lépe vstřebávat železo a podporuje tak krvetvorbu. Prášek z aceroly můžete přidat do jogurtů, snídaňových kaší, smoothie nebo si s ním ozdobit třeba různé raw dezerty.
Prášek z camu camu Naturalis
Prášek camu camu se vyrábí ze sušených plodů keře camu camu, který roste v pralese podél břehů amazonky. Plody camu camu jsou svým tvarem i barvou trochu podobné brusinkám, a stejně jako brusinky oplývají vysokým obsahem vitaminu C. Camu camu jsou dokonce považovány ze jeden z nejlepších zdrojů tohoto vitaminu vůbec. Nejenže jeho obsah v nich je silně nadprůměrný, ale také má velmi dobrou vstřebatelnost a náš organismus jej dokáže velice dobře využít. Prášek z camu camu můžete použít stejně jako prášek z aceroly.
Trnkový sirup Weleda
Trnky jsou typické podzimní ovoce, a protože příroda sama nejlépe ví, co dělá, je právě na podzim jejich konzumace obzvláště vhodná. Trnky jsou samozřejmě bohaté na vitamin C. Kromě něj však mají i vysoký obsah tříslovin. Sirup z nich je tak vhodný nejen na podporu imunity, ale díky tříslovinám se hodí i jako pomoc při řešení zažívacích potíží, jako je průjem či zácpa. Trnky mají také příznivé účinky na naši psychiku, dodávají energii, zlepšují náladu a prostě celkově chuť do života. A to se do nadcházejících podzimních plískanic opravdu hodí.
Rakytníkový sirup a šťáva Weleda
Rakytník patří mezi další z podzimních druhů ovoce – dozrává v pozdním létě až brzkém podzimu. Jeho jasně oranžová barva nám nejen zlepšuje náladu, ale zároveň upozorňuje na vitamin C, kterého jsou plody rakytníku plné. Je tak samozřejmě vhodný na podporu imunity, proti nachlazení, ale i při zvýšeném stresu a obecně zátěžových obdobích. V nabídce od Weledy si můžete užít účinky rakytníku ve dvou podobách - buď jako šťávu, která obsahuje pouze šťávu a dužinu z šetrně vylisovaných plodů rakytníku, nebo jako sirup, který je decentně doslazen cukrem a medem, a je tak lehce potlačena kyselost rakytníku.
Březová šťáva Weleda
Březová šťáva od Weledy je bohatá nejen na vitamin C, ale má také silné detoxikační účinky, takže se výborně hodí teď v podzimním období, které je na pořádnou očistu a přípravu těla na zimu, jako stvořené. Řádně pročištěné tělo, dostatečně zásobené vitaminem C se vám kromě pevného zdraví odvděčí i čistou, zdravím zářící pletí. Březová šťáva pomáhá taktéž zatočit s nadbytečnými kilogramy a je dobrým pomocníkem při redukci celulitidy.