Přejít na sekci článku:
2. Upravte si jídelníček pro zdravé plíce
zdroj: unsplash.com
Pokud jste právě přestali kouřit, pravděpodobně jste také začali vykašlávat spoustu hlenů, které se vám nahromadily v plicích. Proto je dobré vyhnout se některým potravinách, které podporují tvorbu hlenu. Také je vhodné zařadit více zásaditých potravin a nápojů, neboť kouř z cigaret tělo značně okyseluje a dostat do těla co nejvíce antioxidantů.
Vyhněte se potravinám, které podporují tvorbu hlenu!
- maso
- mražené polotovary
- fast-food jídla
- všechny mléčné výrobky (hlavně smetanové zmrzliny, jogurty, sýry a mléko)
- potraviny obsahující lepek (hlavně pšenice)
- umělé cukry
Jezde zásadité potraviny!
Kouření způsobuje, že zvyšuje kyselost pH vaší krve. Příliš kyselých tekutin ve vašem těle může vést až k onemocnění zvané acidóza. Pokud byste tento stav neřešili, můžete si tak způsobit ledvinové kameny nebo dokonce selhání ledvin. Snižte tedy aciditu vašeho organismu zařazením některých potravin do jídelníčku.
- kořenová zelenina a listnatá zelenina (hlavně mrkve, řepa, špenát, kapusta)
- jablka, citrony, maliny, borůvky, ostružiny, rybíz, pomeranče, grapefruity, melouny
- mandle, kaštany, konopná semínka
- skořice, kari koření, zázvor, kajenský pepř
Obnovte si tkáňové buňky s antioxidanty!
Toxiny obsahují volné radikály a jsou destruktivní ke všem buňkám v těle včetně těch plicních. Antioxidanty jsou pak látky, které neutralizují tu přemíru volných radikálů a chrání orgány před poškozením. A stejně tak podporují obnovu tkáně a orgánů v celém těle. Zařaďte proto do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem antioxidantů. Pokud se kouření projevila i na vaší pokožce, zaměřte se na pleťovou péči bohatou na antioxidanty a vyšší množství vitaminu E.
- borůvky, brusinky, borůvky, hroznové víno
- artičoky, brokolice, sladké brambory, špenát, kapusta
- zelený čaj (zvláště matcha čaj)
- ryby
- pekanové ořechy, vlašské ořechy, mandle, kakaové boby
Dopřejte buňkám kyslík díky zeleným potravinám!
Kouření nejenže snižuje kapacitu dechu, ale také vede k nedostatečnému okysličení všech buněk v těle. Zelené potraviny jsou jednoduchou možností, jak buňky zase okysličit. Navíc zelené potraviny pročišťují krev i tkáně.
- sušená šťáva z mladého ječmene
- spirulina
- chlorella