Přejít na sekci článku:
Jmelí, lék na různé neduhy
zdroj: wikipedia.org
Jmelí bílé obsahuje pryskyřice, jejichž složkou je např. viscotoxin, který je ve větší míře toxický. Dále jsou v něm přítomny lektiny (glykoproteiny neboli specifické bílkoviny, které jsou schopné mj. reagovat s izolovanými nádorovými buňkami), flavonoidy, cholinové deriváty (cholin, acetylcholin), histamin, triperteny, organické kyseliny, aminokyseliny, fenylové sloučeniny a další. Možná vás bude zajímat fakt, že sušené jmelí skladované déle než tři roky již neobsahuje téměř žádný viscotoxin.
Jmelí prokazatelně snižuje krevní tlak a působí močopudně. Tlumí závratě, některé bolesti hlavy a má antisklerotický účinek. Odstraňuje pocit návalů krve do hlavy, hlavně v menopauze, zastavuje krvácení a působí jako kardiosedativum. Jmelí harmonizuje vylučování žluči do střev a blahodárně působí na slinivku břišní. Pokud trpíte vy nebo někdo z vaší rodiny chronickým onemocněním látkové výměny, můžete pro léčbu alespoň po dobu půl roku pít čaj připravovaný ze jmelí. Množství jsou cca 2 šálky - jeden ráno a druhý večer. Při dlouhodobé čajové kúře ze jmelí zamezíte cukrovce.
Přírodní preparáty ze jmelí napomáhají vyrovnávat zvýšenou činnost štítné žlázy, působí protirevmaticky a léčí sennou rýmu. V tomto případě je nanejvýš vhodné zkombinovat léčbu s výplachy nosu mírně osoleným macerátem. Celkově má jmelí výborný vliv na funkci žláz, a je proto skvělým prostředkem na látkovou výměnu. Při křečových žilách a bércových vředech se doporučují koupele nohou, případně bolavá místa omývat.
Čaj nebo tinktura ze jmelí je vynikajícím preventivním prostředkem proti mrtvici. Respektive, vůbec by k ní nemuselo dojít, kdyby člověk popíjel čaj ze jmelí. Vím - kdyby, chyby... ale třeba si na to vzpomenete, když bude mít někdo z vašich blízkých podobné zdravotní problémy. Pokud už však někdo mrtvici měl, ať pije denně po dobu 6 týdnů tři šálky, 3 týdny dva šálky a 2 týdny jeden šálek čaje ze jmelí, a to první šálek z polovice před a po snídani, druhý před a po obědě a třetí před a po večeři. Přestože jsou bobulky ze jmelí jedovaté, pokud byste je užívali vnitřně, dají se však použít zevně, např. na omrzliny. Jednoduše se smíchají s vhodným tukem a maže se.