Co jíst před a po cvičení

5,0 5
1

Co jíst před a po cvičenízdroj: unsplash.com

Sportem ku zdraví anebo k trvalé… ale ne k tomu radši ne. Pohyb potřebujeme všichni. Je důležitý nejen při všech redukčních dietách, protože nám pomáhá zvýšit energetický výdej, ale bez něj bychom prakticky umřeli. Ano, je to tak. Člověk je totiž stavěn na to, aby se hýbal, aby skákal, běhal, zvedal těžké věci a prostě dopřával si dostatek fyzické aktivity a to ideálně venku na slunci (vitamin D) a čerstvém vzduchu. Pokud se přestaneme hýbat, tak naše tělo začne chátrat, a nakonec nás bude bolet a vyčerpávat i ten sebenepatrnější pohyb – třeba jen dojít si na nákup. Sport prostě udržuje tělo v kondici a omlazuje ho.

Aby nás však cvičení bavilo, měli jsme na něj dostatek energie, rychle se po něm regenerovali a případně i hubli nežádoucí kila, je důležité se zaměřit i na stravu. Ne nadarmo se říká, že svaly se dělají v kuchyni. Za naši postavu, a to jestli hubneme nebo v jaké jsme formě, může cvičení jen z nějakých 30 %, těch zbylých 70 % dělá to, co jíme. Ono je to logické, ani auto nebude vypadat nejlíp a dobře nepojede, pokud do něj nebudeme dávat to nejlepší možné palivo nebo v tom nejhorším případě palivo, které do něj vůbec nepatří. Pojďte si přečíst, co a kdy jíst, abyste při cvičení dosahovali co nejlepších výsledků. I malá změna ve stravování může přinést výsledky.

Přejít na sekci článku:

Na které živiny si dávat pozor

Na které živiny si dávat pozorzdroj: unsplash.com

Následující živiny jsou pro naše tělo důležité, a pokud si pravidelně dopřáváte trochu náročnější pohyb, jejich příjem si tím spíš pohlídejte.

Železo

Pokud často cvičíte, několikrát do týdne se věnujete namáhavější sportovní aktivitě, je možné, že vám bude chybět železo. To totiž tělo při fyzické aktivitě ve zvýšené míře spotřebovává. Nedostatkem železa hrozí i těhotným a menstruujícím ženám. Železo se v našem těle podílí především na tvorbě červených krvinek. Jeho nedostatek může vést k chudokrevnosti. Červené krvinky se starají o okysličování tkání a jejich snížená hladina se může projevit vleklou únavou. Na železo je obzvláště bohatá tmavá listová zelenina, luštěniny či oříšky. Výtečným zdrojem železa je taktéž spirulina.

Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny jsou základním stavebním kamenem našeho těla, a tedy i svalů. A posílené svaly neslouží jen k tomu, abychom měli větší sílu nebo se mohli s břišním „six packem“ předvádět na koupališti, ale také platí, že čím vyvinutější svaly, tím víc tělo samo o sobě spaluje tuky i v klidovém stavu, tedy i ve chvíli, kdy zrovna nic neděláme a trávíme třeba poklidný večer na pohovce u seriálu. Kromě obligátních živočišných zdrojů jsou bohatým zdrojem bílkovin i luštěniny, ořechy, quinoa, konopná semínka nebo znovu zázračná spirulina, která obsahuje až třikrát více železa, než na železo jinak bohaté hovězí maso.

Sacharidy

Hodně dietářů má tendence se vzdávat cukru a omezovat všechny pokrmy, ve kterém by i ždibek sacharidů mohl být obsažený. To však není vůbec třeba. Naopak, nedostatek sacharidů může uškodit nejen vašemu hubnoucímu snažení, ale z dlouhodobějšího hlediska i poškodit tělo. Sacharidy fungují jako zdroj energie a palivo pro spoustu fyziologických pochodů. Bez nich nemáme energii na pohyb ani na přemýšlení. Takže sacharidů se rozhodně nebojte. Důležité je vybrat si ty správné, a to jsou sacharidy komplexní, které naše tělo vstřebává postupně, takže dodávají i energii průběžné a nezpůsobují její náhlé propady a nezvladatelné chutě na sladké apod. Dobrým zdrojem „dobrých“ sacharidů je ovoce, semínka a celozrnné potraviny. Můžete si připravit třeba ovocné smoothie nebo obilnou kaši.

Tuky

Potraviny obsahující tuky bývají podobně jako ty se sacharidy při hubnoucím režimu na černé listině zakázaných potravin. Podobně jako u sacharidů se jich nemusíte vůbec bát, jen je třeba si dobře vybírat. Kvalitní tuky jsou zdrojem dlouhodobé energie, potřebujeme je pro správnou činnost nervové soustavy, tvorbu hormonů i udržování tělesné teploty. Jednoduše můžeme tuky rozdělit na nenasycené a nasycené mastné kyseliny. U nasycených mastných kyselin bychom si měli dávat trochu pozor, a dopřávat si je s mírou. Jsou obsaženy především v tučném mase, sádle, plnotučných mléčných výrobcích apod. Tyto tuky zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu, který zanáší cévy a může způsobit srdeční onemocnění.

Nenasycené mastné kyseliny patří mezi ty „hodné“ a pro naše tělo velmi prospěšné tuky. Při jejich (střídmé) konzumaci se nemusíte bát ucpaných tepen nebo srdečních onemocnění. Najdete je v semínkách, velmi jsou na ně bohatá hlavně ta lněná a konopná, v ořeších, kvalitních, za studena lisovaných rostlinných olejích, jako je například oblíbený olivový olej nebo olej avokádový či z vinných jadérek, který má mimochodem naprosto úžasnou chuť. Nebo si třeba do salátu přimíchejte na kostky nakrájené avokádo, kterému se taky jinak přezdívá rostlinné máslo. A opravdu, díky jeho máslové konzistenci si ho můžete namazat klidně i na krajíc chleba.

Minerály

Během sportu také tělo přichází o celou řady minerálních látek, které jsou vyplavovány spolu s potem. Zajímavé je, že složení potu se liší u každého jedince. To znamená, že váš pot má nejenom jiný pach než pot vaší kamarádky, se kterou na cvičení chodíte, ale zároveň se u každého jedince vyplavují i minerální látky v různé míře. Je to velice individuální a záleží na vašich zkušenostech. Pokud vás během nebo po cvičení nebo i třeba v noci chytají křeče, určitě se na minerály zaměřte. Minimálně na hořčík a draslík. Spousta hořčíku je v mandlích, a na draslík jsou bohaté zase banány. Takže co takový koktejl z mandlového mléka a banánů? :-)