zdroj: shutterstock.com
I když počasí až do konce minulého roku vypadalo spíš jarně nebo podzimně, spolu se začátkem nového roku, jako by si uvědomilo, jaké roční období vlastně je a uhodily mrazy. Takže bez čepice, rukavic, huňaté šály a pořádného svetru pod kabát se většina z nás z domu ani nehne. Ale bohužel ani to nejteplejší oblečení kolikrát nestačí. Snadno jej profoukne mrazivý vítr, který s sebou často přináší i spršku zledovatělého sněhu. Nebo se musíme zdržet venku déle, než je naše oblečení schopné udržet nás v teple. K prochladnutí a pořádnému nachlazení pak není daleko. Vyzkoušejte proto následující tipy, abyste se zvládli udržet co nejdéle v teple a ve zdraví přečkali mrazivé počasí.
Přejít na sekci článku:
Připravte se na mráz už při snídani
zdroj: shutterstock.com
Kromě čaje si uvařte pohankovou kaši. Pohanka je totiž díky svým báječným prohřívacím účinkům ideální zimní surovinou. Ne nadarmo si s ní plní v zimě misky makrobiotici a doporučuje ji i ajurvéda. Kromě prohřátí totiž vaše tělo nadopuje i rutinem (ten je obzvláště potřebný pokud vás trápí křečové žíly či rozšířené žilky), vitaminy z řady B a hlavně zinkem, který se teď v zimě taky hodí, protože přirozeně podporuje obranyschopnost. Pokud vám vadí specifická chuť pohanky a přímo na kaši si zatím ještě netroufáte, zkuste si prvně zkusit vařit čaj z pohanky, u kterého není chuť zas až tak silná, a postupně si na ni přivyknout.
Ke snídani můžete zobnout i tabletku s ginkgo bilobou nebo gutukolou. Obě tyto bylinky mají výrazné prokrvující účinky. Pomáhají dopravit krev i do těch obtížněji dostupných částí těla, jako jsou například ruce a nohy a díky tomu přináší úlevu od neustále studených končetin. Což se teď v zimě obzvláště hodí. Navíc zlepšují i prokrvení mozku a tím stimulují jeho činnost, takže vám to jako bonus bude i lépe myslet. Kromě toho gutukola má skvělou schopnost okamžitě dodat energii. A to zrovna teď, kdy ráno otráveně vstáváme do tmy a do zimy, docela bodne.