Mrkvovo-ovesné sušenky

Mrkvovo-ovesné sušenkyzdroj: biooo.cz

Máte rádi mrkvový dort? Asi to není úplně tradiční zákusek, ale jak se v něm mísí oříšky, hrozinky a chuť skořice, tak je tak krásně podzimní. Připomíná trošku svařené víno a skvěle se svařeným vínem chutná. Jen se tedy trošku špatně přenáší a do kabelky si ho taky nepřibalíte. A proto byly vymyšleny mrkvovo-ovesné sušenky.

Ty si zachovávají charakteristickou chuť mrkvového dortu, zároveň jsou ale zdravější a výživnější. Ovesné vločky jsou plné vlákniny, mrkev zase chuti, díky stévii jsou zdravější a skořice vám dodá ten teplý podzimní pocit. Sušenky si sbalíte kamkoliv s sebou na svačinku. A nebo si je dejte ráno k jogurtu, ostatně s mléčnými výrobky chutnají stejně nejlépe. A s tvarohem bude ta iluze mrkvového dortu dokonalá.

Přejít na sekci článku:

Mrkev, ovesné vločky, skořice

Budete potřebovat:

Mrkev, ovesné vločky, skořicezdroj: biooo.cz

100 g másla

¼ hrnku hnědého cukru (klidně i méně)

1 lžička stévie

štipka soli

1 vajíčko

1 hrnek mouky (žitná celozrnná)

½ lžičky sody

½ lžičky prášku do pečiva

1 lžička skořice

½ – 1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek strouhané mrkve

½ hrnku hrozinek

Nechte rozpustit máslo. Mezitím očistěte a nastrouhejte mrkev. Přidejte do ní hrozinky, cukr, stévii, špetku soli a vajíčko. Pořádně smíchejte. Přidejte rozpuštěné máslo, vločky a skořici. V mouce nejdříve rozmíchejte kypřící prášek a jedlou sodu, pak postupně přidávejte mouku do mrkvové směsi. Konečná konzistence by měla být spíš hutnější, tak, aby se lehce nabírala na lžičku a držela tvar.

Do sušenkové směsi můžete přidat i oříšky nebo semínka. K mrkvi se určitě skvěle hodí vlašské ořechy, ty já ale nemám moc ráda, takže jsem je nakonec nedala. Místo toho jsem přidala asi dvě lžíce ovesných vloček navíc, protože těch se naopak můžu ujíst. A pokud jste čokofilikové, tak určitě přidejte na drobno nasekanou čokoládu.