Hořčičná semínka

5,0 5
1

Hořčičná semínkazdroj: biooo.cz

Hořčičná semínka to nemusí být jen hořčice. I když právě ta se z těchto semínek nejčastěji vyrábí a za tímto účelem se nejčastěji rostlinka hořčice polní pěstuje. Bohužel ji v současnosti (jako spoustu dalších plodin) z polí vytlačuje její velká konkurentka – řepka olejná, se kterou je také možné si hořčici splést, hlavně kvůli jejich podobným žlutým květům. Hořčičná semínka obsahují vitaminy A, C, K a E a také důležité minerály, jako je vápník, mangan, měď, selen a železo.

Tradice používání hořčice nejen v kuchyni, ale i při léčení pochází už z dob starých Římanů a Řeků. Dříve se z hořčičných semínek připravovaly obklady a vařila hořčičná omáčka. A právě z té původní starověké hořčičné omáčky se pravděpodobně vyvinula ta dnešní, nám známá hořčice jako dochucovadlo. Hořčice (jako rostliny) také existuje mnoho druhů. Rozeznat je můžeme podle barvy jejich semínek. Nejčastější jsou bílá, tmavě hnědá a černá. Černá jsou nejpálivější, a proto se k vnitřnímu užívání moc nepoužívají. Bílá semínka jsou pak právě ta, která mají štiplavé chuti tak akorát, a slouží jako základ pro výrobu hořčice.

Vnitřní účinky hořčičných semínek

Hořčičná semínka působí jako účinné povzbuzovače trávení. To je také ten důvod, proč máme přirozeně chuť si dát pořádnou lžíci hořčice k mastnějším a těžším jídlům. Hořčičná semínka prokrvují zažívací ústrojí a zvyšují tvorbu slin. Díky tomu urychlují a usnadňují trávení. Dokáží vyřešit i problémy se zácpou či plynatostí. Posilují taktéž játra a žlučník, a jsou proto výborným prostředkem podporujícím přirozenou detoxikaci v těle. Navíc i snižují hladinu cholesterolu a očišťují tak krev. Štiplavá chuť hořčičných semínek pak umí doslova vypálit různé parazity a škodlivé mikroorganismy z našeho těla ven.

Hořčice v Bachově terapii

Výjimečných účinků hořčice si všiml i pan Bach a zařadil ji proto do své květové terapie. Esence z hořčice polní je určena pro všechny, jež trpí na depresí, která se objevuje zčistajasna bez jakékoliv zjevné příčiny a stejně tak se i po kratším či delším časovém úseku sama vypaří. Hořčičná květová esence dodává radost, upevňuje vnitřní stabilitu, pomáhá nalézt vnitřní mír, zmírnit depresivní stav a urychlit jeho odchod. On už samotný pohled na vesele žluté květy hořčice člověku zvedne náladu.

Hořčice a ájurvéda

Pro hořčičná semínka našla využití i ájurvéda, která konkrétně doporučuje černý druh hořčičného semínka. Hořčici doporučuje používat především na podzim a v zimě pro celkové prohřátí organismu, taktéž na podporu trávení a při dýchacích obtížích. Naopak hořčici moc nedoporučuje lidem s konstitučním typem pitta, protože tito jedinci v sobě mají většinou horkost zastoupenou dostatečně.

Hořčice v kuchyni

A nesmíme zapomenout ani na využití hořčičných semínek v kuchyni. Kromě známé a tradiční výroby hořčice, které existuje opravdu velké množství druhů, jsou hořčičná semínka i nepostradatelnou součástí různých směsí koření v kuchyních z celého světa. V Řecku je spolu s pískavicí jedním z nejpoužívanějších koření a rozhodně nesmí chybět v žádné kořenicí směsi do gyrosu. V Indii se zase hořčičné semínko přidává do kari či koření tandoori masala. Mleté hořčičné semínko skvěle zvýrazní chuť všech slaných jídel a dodá příjemnou pikantnost nakládané zelenině.

Hořčice v kuchynizdroj: biooo.cz

Z hořčičných semínek si navíc můžete připravit domácí hořčici, přímo na míru vašim chuťovým pohárkům a klidně i v bio kvalitě. Budete potřebovat 150 g bílých hořčičných semínek, lžičku soli, půlku lžičky kurkumy pro krásně žlutou barvu a 50 ml vroucí vody. Vše rozmixujte na hladkou pastu a poté přidejte kapku kvalitního, ideálně jablečného octa. Octu dejte podle chuti a také podle hustoty, tak aby hořčičná směs měla typickou konzistenci hořčice. Hořčici nechejte v uzavřené skleničce minimálně 3 dny, ideálně až 14 dní uzrát. Čerstvá a domácí hořčice je vynikající nejen jako dochucovadlo pokrmů, ale klidně jen tak na lžičku, když na vás „něco leze“. Hořčičná semínka lze i naklíčit a používat jako pikantní posypku na salát, polévku či chléb s pomazánkou.

Hořčičný olej na bolavé klouby a svaly

Rozemletá hořčičná semínka i hořčičný olej, který se z nich lisuje, se už tradičně používají k různým prohřívacím a prokrvujícím obkladům. Budou se vám hodit hlavně, pokud vás trápí neustále studené nohy a ruce nebo vám znepříjemňuje život artritida, dna či revma. Zábal z rozemletých hořčičných semínek nebo pomazání olejem přináší úlevu i při zánětu karpálního tunelu. Hořčičný olej se také báječně hodí na masáž. Má však opravdu silně prokrvující účinky, proto jej raději nařeďte ještě s nějakým jiným oblíbeným rostlinným olejem. Takto vytvořená masážní olejová směs se skvěle hodí k masáži ze stresu ztuhlých šíjových svalů, namoženého svalstva po sportu nebo bolavých kloubů.

Na pokožku a vlasy

Masážní olejovou směsí s hořčičným olejem je dobré tu a tam promasírovat celé tělo. Kromě prokrvujících a zahřívacích účinků působí i protizánětlivě, antibakteriálně a antimykoticky. Je to tedy takový preventivní bojovník proti různým kožním neplechám. Masáž s hořčičným olejem si užijete hlavně v zimě, kdy příjemně prohřeje promrzlé tělo. Díky prokrvujícím účinkům bude navíc vaše pokožka i zpevněná a zdravě projasněná. Lepší cirkulace krve pak zmírňuje nevzhlednou celulitidu. Hořčičná masáž pokožky hlavy urychluje růst vlasů.

 

Jak se vám článek líbil?