Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Recepty na osvěžující letní mňamky!

zdroj: Shutterstock

Šílená vedra už udeřila a dětem akorát začaly prázdniny. Každý se snaží najít způsob, jak horku uniknout a děti neustále loudí sladké zmrzliny, ledové tříště a jiné pochutiny. Proto jsme se dnes rozhodli podívat se na tři osvědčené recepty, které si můžete udělat doma, složení budete mít pod kontrolou a Vy, i Vaše děti, se budete oblizovat až za ušima! 

Ovocný salát

Jako první si společně připravíme ovocný salát. Tento recept má tu výhodu, že je naprosto variabilní a záleží jen na Vás (a Vaší zahradě, případně lednici), co do něj dáte. No a navíc je to zábavnější cesta, jak do svých ratolestí dostat pořádnou dávku vitamínů.

Co budeme potřebovat:

  • banán + sezónní ovoce dle chuti (jahody, maliny, ostružiny, borůvky, meruňky, broskve, jablka, …)
  • med
  • citronovou šťávu
  • Müsli, oříšky, semínka (volitelně, pokud chcete dodat více křupavosti)

Jak na to:

Ovoce si omyjte a nakrájejte na menší kousky. Vložíme do misky, kde ho pokapeme citronovou šťávou a přidáme lžičku medu. No a kdo chce, může přidat zmiňované müsli, případně nějaké oříšky či semínka. No a barevná miska plná skvělého ovoce je na světě!

Domácí zmrzlina

Ano, zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, to se asi nikdy nezmění. Co se ale změnit může je množství cukru a zbytečných kalorií, které v kupovaných zmrzlinách jsou, ale ve Vaší domácí být nemusí. Navíc pokud si vyrobíte zdravější zmrzlinu, můžete jí pak bez výčitek sníst v podstatě kolik chcete.

Co budeme potřebovat:

  • 2 mražené banány
  • 200 g mražených jahod
  • 100 ml kokosového mléka
  • 1 lžíci sladidla - čekankového/datlového sirupu/medu, .. (kdo by chtěl)
  • mixér (robotický nebo výkonný tyčový)

Jak na to:

Zmražené banány a jahody si nejprve rozkrájíme nebo rozlámeme na menší kousky, aby se nám nezavařil mixér, a vložíme do mixovací nádoby. Poté přilejeme kokosové mléko a přidáme sladidlo (pokud používáme), zavřeme a zapneme mixér a mixujeme, dokud nevznikne hladká krémová hmota. No a v tomto bodě už máme hotovo! Teď už je jen na nás, zda budeme chtít zmrzlinu nandat do mističek nebo přemístit do formiček na nanuky (v takovém případě by šly zmrzliny ještě na pár hodin do mrazáku, aby držely tvar). Dobrou chuť!

Melounová granita, alá domácí ledová tříšť

I když tento recept v sobě obsahuje nějaký ten cukr, rozhodně nebude obsahovat umělá barviva, po kterých byste Vy, nebo Vaše děti, měli ještě půl dne modré jazyky. Takže pokud chcete Vaši vlastní ledovou tříšť, připravte se, jdeme na to!

 

Co budeme potřebovat:

  • 4 šálky čerstvého melounu, nakrájeného na kostičky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku vody
  • 2 lžíce limetkové šťávy

Jak na to:

V mixéru si rozmixujeme kostky melounu na hladkou kaši. Poté si v hrnci smícháme cukr a vodu a zahřejeme na středním plameni, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout a po vychladnutí smícháme melounové pyré s cukrovým rozvarem a šťávou z limetky. Vzniklou směs nalijeme do mělké nádoby a vložíme do mrazáku. Cca každých 30 minut je potřeba směs promíchat vidličkou, aby se vytvořily ledové krystalky typické právě pro ledovou tříšť. Tento proces opakujeme, dokud nám nevznikne požadovaná nadýchaná konzistence ledové tříšti. Na zdraví!