Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Rozhovor s hercem Karlem Heřmánkem!

zdroj: divadlo bez zábradlí

Narodil se před 33 lety a za tu dobu dokázal mnoho. Proslavil se ve filmech, seriálech a po slavných rodičích převzal Divadlo Bez Zábradlí, jehož je nyní principálem. Jakmile se najde trochu času, vycestuje do zahraničí.

KAREL HEŘMÁNEK: Nechci zatěžovat planetu

Rok a půl jste žili v Americe, kde jste mimo jiné pracovali pro bio firmu. Co vám to dalo do života? Změnil se nějak váš přístup? 

To, že jsme měli s Nikol (manželkou) možnost pracovat pro společnost, která dělala catering zásadně s lokálními surovinami v bio kvalitě, by se v podstatě dalo nazvat velkým štěstím. Od chvíle, kdy jsme tam nastoupili, se nám okamžitě změnil životní styl. Po každé směně jsme dostávali to jejich výborné jídlo. Napakovali jsme si ho s sebou domů a často také zbyl nějaký ten tác navíc, takže společně s námi zdravě jedla celá naše domácnost, kterou jsme sdíleli s několika spolubydlícími
 

Když si představíme klasický americký způsob života, tak tohle musel být docela šok…

Ono záleží, o jaké Americe se bavíme. My jsme žili v New Yorku, který se od zbytku států poměrně dosti liší. Mísí se zde všechny kultury světa, tedy i kuchyně. Výběr je tu opravdu pestrý. Od tzv. junk food po evropskou, asijskou, indonéskou, mexickou nebo africkou kuchyni. Populární jsou tu právě organické a veganské podniky. Newyorčané hodně dbají na svou kondici - stačí si vybavit jakýkoliv film, kde každý správný obyvatel tohoto velkoměsta běhá po Central parku nebo si dává do těla v posilovně. Ještě horší je snad Los Angeles. Tam jsou někteří jedinci zdravou stravou doslova posedlí. Jiné státy mají omezené možnosti stravování i kvůli velkým vzdálenostem, a tak si musí vystačit s “dinerem”, kde se většinou servíruje smažené jídlo, nebo fast foodovými řetězci.

Procestovali jste kus světa. Která země vám ve smyslu přírodního, eko nebo bio stylu byla největší inspirací? 

Asi Norsko. Sever je tím zkrátka proslulý. 

Zajímáte se o původ produktů?  

Na to je spíše manželka Nikol. Ta zhruba před třemi lety přešla na tzv. neobalovou drogerii. Doplňujeme ji do nejrůznějších lahviček, které tak recyklujeme. Já ji doprovázím do nedalekého obchůdku a nákupy vždy pak nosím. Musím říci, že ta myšlenka je hezká a rádi takové věci podporujeme. Dokonce i vánoční stromeček jsme si kupovali z prořezávky, takže sice moc parády nenadělal, ale zato ten pocit! Nikol se každému tím naším “koťátkem” chlubila. Co se týče jídla, tak se snažíme jíst kvalitní suroviny a tedy zdravě. Jsem ochoten si připlatit za kvalitní maso z české farmy a podpořit tak i české hospodáře.

Co nějaká domácí výroba? Dneska každý peče chléb. Jak jste na tom vy?

Přiznám se, že k tomu jsem se ještě nedostal. Možná tak k výrobě domácí pálenky (smích). 

Navštěvujete někdy náš obchod BIOO.cz? 

Jako muž přenechávám nákupy do domácnosti své ženě, takže vyloženě e-shop neznám, ale produkty, které nabízí, ty mi už něco říkají.

Však můžete přijít i do některé z našich kamenných prodejen. Rádi vás přivítáme. Co je pro vás při výběru produktů zásadní? 

Děkuji moc za pozvání. Moc rád! Důležitý je pro nás asi poměr ceny/kvality. Určitě dáváme přednost produktům, které jsou šetrné k životnímu prostředí a jsou pet friendly, tedy nejsou testované na zvířatech. Dává mi smysl nezatěžovat planetu více, než je nezbytné.