Dýně jsou sice každoročně hitem podzimu, ale dýňový olej využijete celoročně. Sklizeň dýní probíhá zhruba od konce srpna až do začátku října. Dýně pochází ze Střední Ameriky a je jich opravdu mnoho druhů včetně máslové, špagetové nebo žaludové dýně. U nás je pravděpodobně nejoblíbenější druh zářivě oranžová dýně Hokaido, které se i v naší české kotlině daří velice dobře. Dýňový olej, stejně jako dýňová semínka, využijete na jaře, na podzim, v zimě nebo v létě - ve dne i v noci, v kuchyni i v koupelně. Co do šíře použití i účinků se rovná exotickým olejům, jako je marocké zlato nebo strom života z Afriky i z Asie. Sáhněte letos na podzim po zeleném (a lahodném!) zázraku z rakouského Štýrska. Regeneruje, posiluje, je protizánětlivý, vyživuje. Co více si přát?
Přejít na sekci článku:
Zelené zlato z Rakouska
Originální původ dýní je pravděpodobně z Jižní a Severní Ameriky, i když některé prameny uvádějí jako původní dýňovou zemi Indii. Dýňový olej jako takový ovšem pochází z Evropy a používá se už od 18. století především v kuchyni. V té době se v jižním Štýrsku začala ručně sbírat dýňová semínka a zpracovávala se na olej. Semínka totiž byla lokálně velmi oblíbena pro svou oříškovou chuť, stejnou popularitu získal i olej, a tak je dýňový olej jednou z tradic rakouského Štýrska.
Olej se vyrábí ze semínek dýně a pro výrobu zhruba jednoho litru oleje je třeba použít 35 celých olejnatých dýní. Z dýní se vyberou semínka a rozemelou na kompaktní kaši. Tradičně se tato kaše poté opraží a vznikne typické jemně oříškové aroma i chuť. Teprve poté se semínka lisují a vzniká dýňový olej, který má výraznou chuť i vůni. V dnešní době se semínka zpracovávají i za studena a přímo z dýňových semen se lisuje olej. Ten má ovšem méně výraznou chuť a také je třeba minimálně dvojnásobné množství dýní pro stejné množství oleje, jako by se získalo při tradičním postupu.
Štýrský dýňový olej je světoznámý a vlastní i ochrannou známku EU, v této oblasti Rakouska se vyrábí už přes tři sta let. Ve velkém množství se začal používat po druhé světové válce a rozšířil se v té době do celého světa. Dýňový olej má tmavě zelenou barvu a je hutný a mastný. Pro barvu, výjimečné složení, skvělou chuť a pozitivní vliv na naše zdraví se štýrskému dýňovému oleji začalo říkat zelené zlato.