Raw dýňový cheesecake s irským mechem

Raw dýňový cheesecakezdroj: biooo.cz - Jana Konečná

Na podzim jsou dýně všude a recepty na dýňové polévky a další delikatesy z dýně se to po internetech jenom hemží. Ale zkusili jste už vařit nebo v tomto případě spíše nevařit z raw neboli syrové dýně? Že to nejde a bez uvaření dýně nebude chutnat dobře? Ale bude, jen musíte vybrat tu správnou odrůdu. ☺ Všechny druhy dýní jsou jedlé i za syrova, ale některé mají lepší chuť až po uvaření. Výtečně i za syrova chutná dýně hokaido, muškátová či žaludová.

Co dýně obsahují?

Dýně jsou obecně bohaté na provitamin A, vitaminy z řady B, vitamin E a kyselinu listovou. Z minerálů je to pak především hořčík, draslík, vápník, měď, selen, železo, zinek a fosfor. Dýňová dužina je výborně stravitelná, její pravidelná konzumace přispívá ke zdravému trávení a detoxikaci. Výborně na sebe totiž váže toxiny a odvádí je z těla ven. Samotnou kapitolou jsou pak dýňová semínka, která obsahují ze všech rostlinných zdrojů nejvíce zinku. Zinek působí protizánětlivě a je nezbytný pro krásnou a zdravou pleť, nehty i vlasy. Je také vhodný při potížích s prostatou a neplodností u mužů.

Irský mech

Tento recept obsahuje i speciální ingredienci – irský mech, který je zároveň čerstvou novinkou v našem sortimentu. Irský mech je druh mořské řasy, která jak už její název napovídá, roste nejhojněji na pobřeží Irska. Má spoustu možností využití jak v kuchyni, tak i pro zkrášlující účely. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných živin, a je výbornou výživou především pro klouby, ale i pro pleť. Pleť s ním můžete vyživit zevnitř nebo jej použít jako pleťovou masku. V kuchyni se irský mech používá jako rostlinná želatina všude tam, kde potřebujete zahustit či dodat pokrmu pevnější konzistenci. Díky svojí neutrální chuti po něm můžete sáhnout při přípravě slaných i sladkých receptů.

Jak irský mech připravit

V návodu na přípravu irského mechu se doporučuje jej nechat na 2 až 3 hodiny namočený, aby změkl a dal se snadněji rozmixovat. Mně se osvědčilo nechat jej namočený přes noc, po těch pár hodinách mi připadá pořád ještě dost tvrdý a nejde rozmixovat úplně do hladka. Potřebné množství irského mechu tedy přes noc namočte a poté opravdu dobře properte ve vlažné vodě, vymyjete z něj případnou pachuť rybiny, která je pro mořské řasy typická a v některých receptech by moc dobře nefungovala. Poté sceďte a samotný irský mech (bez přidání vody) rozmixujte do hladké pasty/gelu. Případného bílého povlaku na mořském mechu se nemusíte vůbec bát, jedná se o mořskou sůl.

Co je potřeba si na raw cheesecake připravit?

Raw dýňový cheesecake

Kromě 6 lžic irského mechu a zhruba půlky oloupané a na kostičky nakrájené dýně hokaido, které použijete na dýňovou vrstvu, budete potřebovat:

Na korpus:

Na náplň:

  • Půlka hokaido na kostičky
  • 6 vrchovatých lžic irského mechu
  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1 hrnek předem namočených datlí
  • lžička skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • trocha sušeného zázvoru

Uvedené množství vám vyjde na dortovou formu o průměru 24 cm.

Postup:

Na korpus rozmixujte předem namočené datle, díky namočení změknou a budou se lépe mixovat, spolu s vlašskými ořechy. Mělo by vám vzniknout mírně lepkavé „těsto“. To pak vtlačte do dortové formy, pokud vám trochu hmoty zbyde, můžete s ní vyložit i okraje. Formu můžete také předem vymazat kapkou (raw) kokosového oleje, dort se pak bude lépe vyndávat. Na dýňovou vrstvu jednoduše rozmixujte všechny uvedené ingredience a nalijte na korpus. Celý výtvor pak nechejte alespoň 4 hodiny ztuhnout v lednici a pak jej můžete případně ještě dozdobit a servírovat.

Cheesecake můžete dozdobit třeba raw čokoládovou polevou umíchanou z raw kokosového oleje, nepraženého kakaa a kapky javorového či agávového sirupu. Já jsem dýňový dort ozdobila velice jednoduše dýňovými semínky, abychom si dopřáli kompletní spektrum živin, které nám dýně mohou nabídnout. ☺ Dýňový cheesecake je díky použitým vlašským a kešu ořechům poměrně tučnější a je opravdu dost sytý, proto si ukrojte spíše malou porcičku. Pokud vás však jeho chuť zláká k přídavku, tak nemusíte mít nějak velké výčitky svědomí. Jedná se totiž o tuky zdravé, a s těmi je hřešení jednou za čas i ve větším množství rozhodně povoleno! ☺

Jak se vám článek líbil?