zdroj: biooo.cz
Zdravím vás v novém roce! Když máme ten první den nového roku, hodí se přichystat si také něco svátečního. A nemusí to být žádná kalorická bomba, věřím, že takových jsme si užili během vánočních svátků dost. Co takhle bezlepkový jáhelník?
Jáhelník je jedním z nejstarších vánočních obřadních jídel. Původně se na stole objevoval jako jeden z magických pokrmů o slavnosti zimního slunovratu. Ale kdo už dnes slaví zimní slunovrat? Není ale prima vytvořit si tradiční pokrmy v novém moderním hávu? Obzvlášť když přemíra lepku v moderní době spíš škodí, než prospívá. Jáhly prostě k vánocům patřily odjakživa. Pokud ho vyzkoušíte a zachutná vám, můžete ho pojmout jako vlastní tradiční dezert třeba na Štědrý den, jako je to u nás doma, anebo ho klidně můžete péct celoročně.
Jáhly patří mezi lehce stravitelné, přirozeně bezlepkové a zásadité potraviny, které zahřívají. Obsahují velké množství minerálů a vitaminů B. Doporučují se při celkovém tělesném vyčerpání, rekonvalescenci, posilujeme jimi oslabené ledviny a samozřejmě jsou ideální pro zdravé trávení. Tato vysoce výživná potravina se získává odstraněním svrchní obalové vrstvy prosa setého, které patří mezi nejstarší asijské kulturní plodiny vůbec. Ale dost už teorie, pojďme si něco dobrého z jáhel upéct.
Ingredience
- 250 g jáhel
- 300 ml mléka
- 3 menší banány
- 3 vejce
- maliny
- vanilkový cukr (případně zdravější alternativa vanilkový lusk a 2 lžíce medu)
Postup
Jáhly spaříme, tzn. zalejeme vroucí vodou a necháme cca 10 min lehce nabobtnat, pak vodu slijeme. Jáhly dáme do hrnce spolu s mlékem a vanilkovým cukrem a vaříme tak dlouho, dokud jáhly nepojmou všechno mléko. Odstavíme z ohně a necháme (třeba na balkóně) 5 min vychladnout.
Mezitím, co se jáhly chladí, si umixujeme směs ze tří žloutků a tří banánů, a ze tří bílků si zvlášť v míse ušleháme tuhý sníh. Poté vmícháme žloutkovo-banánovou směs do jáhel. A do této směsi pomaloučku polehoučku jemně a postupně zapracováváme sníh. Spíš ho přehazujeme jako lopatou sníh, aby byl jáhelník hezky nadýchaný. Pak nasypejte do hotového těsta maliny - mražené či čerstvé. Ale nebudeme vás jako macecha Marušku posílat v lednu ven pro maliny, mražené ovoce bohatě stačí.
Směs nalejeme do dortové formy vymazané kokosovým olejem (nebo máslem), případně do malého pekáčku. Povrch posypeme nasekanými vlašskými ořechy a šup do trouby. Jáhelník pečeme v předem vyhřáté troubě 40 minut na 180 stupňů.
Pro obzvlášť mlsné, což já a moje děti jsme, můžete zkusit doplnit jáhelník malinovým zmrzlinovým krémem.
Ten vytvoříte z 1 šlehačky a cca dvou hrstí mražených malin a dvou lžiček třtinového cukru. Tyto tři ingredience rozmixujete tyčovým mixérem do hladké tužší zmrzlinové hmoty. Dokonalá domácí zmrzlina, která povýší každý dezert na nebeský a je hotová za dvě minuty. Žádné přeslazené a umělé zmrzliny z obchodu. Jakmile jednou vyzkoušíte tuhle verzi, může se vám stát, že už budete chtít pouze ji i v létě.
Přejeme vám šťastný nový rok a dobrou chuť!