zdroj: biooo.cz - Marcela Fröhlichová
Možná ještě venku není úplně dokonale hřejivé jaro, ale kdo říká, že si nemůžeme dopřát teplo a slunnou Itálii dohromady na talíři? Tahle polévka se vaří pro dobrou náladu a chuť. Rajčata totiž obsahují tyramin, který vyvolává zlepšení nálady.
Rajská polévka je samotná esence zdraví, obzvlášť když ji neošidíte a uvaříte ji na italský způsob. Než se vrhneme na recept, pojďme si tedy říct pár faktů o rajčatech. Proč právě rajská polévka a co v těch rajčatech je?
Rajčata obsahují betakaroteny, téměř všechny vitaminy A, C, D, F, K a celý soubor vitaminů skupiny B. Například biotin je prospěšný pro kůži, vlasy a nehty, niacin (vitamin B3) zase napomáhá osvěžujícímu spánku a dobré náladě. Lykopeny a karotenoidy obsažené v rajčatech chrání membrány tělesných buněk. Kyselina listová podporuje krvetvorbu a růst buněk. Antioxidanty chrání tělesné buňky před volnými radikály. Prostě taková poctivá rajčatová polévka se vaří pro radost i jako lék proti nemocem.
Pokud vaříme rajčatovou polévku na jaře mimo letní sezónu rajčat, těžko seženeme rajská jablíčka políbená sluncem, a tak je lepší sáhnout asi po kvalitních konzervovaných rajčatech. Vyvarujme uvařit typickou českou rajskou polévku jen z rajčatového protlaku, chuť nebude nikdy tak plná jako z rajčat.
Ingredience:
- 2 malé cibule
- 4 mrkve
- 2 konzervy rajčat (případně cca 250 g čerstvých rajčat)
- 500 ml pasírované rajčatové šťávy (passata di pomodoro)
- 2 stroužky česneku
- olivový olej na smažení (může být panenský i 2. jakosti)
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvá bazalka na ozdobu a provonění
Postup:
Plnou chuť nám zaručí základ z osmažené cibulky a mrkve (obojí nakrájené na drobno). Na olivovém oleji orestovaná mrkev pustí krásně barvu. Do tohoto základu přidáme konzervovaná (případně čerstvá rajčata) a chviličku spolu restujeme, zalijeme přibližně litrem vody, přidáme rajčatovou štávu a pozvolna vaříme 15 minut. Ochutíme 2 stroužky česneku, ten nesmí chybět, solí a pepřem. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do krémové konzistence. Při podávání provoníme talíř polévky čerstvou bazalkou.
Dobrou chuť! :-)